duminică, noiembrie 22, 2020

Studenţii încep cursurile !

Mai multe instituții de învățământ superior organizează, luni, festivități de deschidere a anului universitar 2016-2017, potrivit calendarelor aprobate de fiecare senat universitar.

Festivități de deschidere se derulează în mai multe instituții de învățământ superior, dintre acestea — Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitate din București, Academia de Studii Economice.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, îi sfătuiește pe studenții academiei, într-un mesaj postat pe site-ul instituției, să creadă în capacitatea lor de a-și realiza prin învățare și ambiție „idealurile cele mai curajoase”. „Încercați să fiți cei mai buni, valorificați-vă potențialul intelectual și credeți cu tărie în forța voastră! Dragi boboci, vă invit să descoperiți frumusețea și importanța reală a perioadei studenției și să vă stabiliți prioritățile vieții cu înțelepciune și echilibru! Tuturor vă doresc un an universitar excelent cu sănătate, noroc și bucurii!”, afirmă rectorul ASE, cu prilejul noului an universitar.

ASE-BUCURESTI.

La rândul său, rectorul UMF „Carol Davila”, Ioanel Sinescu, subliniază că istoria celor 159 de ani de la înființarea școlii de medicină din România se poate defini, în primul rând, prin mărturiile marilor personalități care s-au format la această instituție și și-au pus amprenta în cercetarea științifică medicală mondială. „România are nevoie de profesioniști foarte buni în sistemul de sănătate, în educație și în toate ariile de cercetare științifică, iar generațiile tinere din Universitatea noastră ne oferă perspectiva accederii spre noi culmi de dezvoltare științifică și profesională, poziționând în continuare medicina românească pe harta mondială a performanței”, susține rectorul UMF „Carol Davila”.

Facultățile Universității din București deschid anul universitar 2016-2017 printr-o serie de ceremonii în cadrul cărora studenții se vor întâlni cu profesorii tutori, cadrele didactice și personalul de suport (secretariat, bibliotecă, administrație).

Potrivit reprezentanților UB, prima săptămână a anului universitar va fi marcată prin întâlniri cu bobocii și evenimente cu invitați speciali. Pentru anul universitar 2016-2017, s-a propus o cifră de școlarizare acoperită de un număr de 62.000 granturi de studiu pentru licență, care este repartizată, în condițiile respectării capacității de școlarizare.

 Guvernul a aprobat printr-o hotărâre 35.600 de granturi de studii universitare de masterat pentru anul universitar 2016-2017 pentru instituțiile de învățământ superior de stat.

 

Hotărârea de Guvern reglementează domeniile și programele de studii universitare de masterat organizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate, locațiile geografice de desfășurare a domeniilor și programelor de studii universitare de masterat, forma de învățământ, limba de predare, numărul de credite de studii transferabile, precum și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în anul universitar 2016-2017.

Reglementările au fost stabilite la propunerea senatelor universităților și sunt în concordanță cu angajamentele internaționale pe care România și le-a asumat în cadrul Strategiei Europa 2020 și cu recomandările Cadrului strategic de cooperare în domeniul educației și formării profesionale ET 2020. Executivul precizează că alocarea acestor cifre respectă prevederile legale potrivit cărora pentru învățământul universitar de master trebuie asigurate cel puțin jumătate din numărul de granturi de studii alocate învățământului universitar de licență.

Pentru următorul an universitar sunt stabilite 74 domenii de studii universitare de master cu 2.657 programe de studii în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și 39 domenii de studii universitare de master cu 335 programe de studii în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate. În plus, au fost evaluate și acreditate 20 programe de studii de master noi, din care 14 în opt universități de stat și șase în patru universități particulare acreditate.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Antalya a încheiat sezonul turistic cu 3,3 milioane de vizitatori străini

Majoritatea hotelurilor din Antalya, inima sectorului turistic turcesc ,și-au închis ușile până la următorul sezon de vacanță, care se așteaptă să înceapă...

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,