luni, mai 17, 2021

Studenţii încep cursurile !

Mai multe instituții de învățământ superior organizează, luni, festivități de deschidere a anului universitar 2016-2017, potrivit calendarelor aprobate de fiecare senat universitar.

Festivități de deschidere se derulează în mai multe instituții de învățământ superior, dintre acestea — Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitate din București, Academia de Studii Economice.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, îi sfătuiește pe studenții academiei, într-un mesaj postat pe site-ul instituției, să creadă în capacitatea lor de a-și realiza prin învățare și ambiție „idealurile cele mai curajoase”. „Încercați să fiți cei mai buni, valorificați-vă potențialul intelectual și credeți cu tărie în forța voastră! Dragi boboci, vă invit să descoperiți frumusețea și importanța reală a perioadei studenției și să vă stabiliți prioritățile vieții cu înțelepciune și echilibru! Tuturor vă doresc un an universitar excelent cu sănătate, noroc și bucurii!”, afirmă rectorul ASE, cu prilejul noului an universitar.

ASE-BUCURESTI.

La rândul său, rectorul UMF „Carol Davila”, Ioanel Sinescu, subliniază că istoria celor 159 de ani de la înființarea școlii de medicină din România se poate defini, în primul rând, prin mărturiile marilor personalități care s-au format la această instituție și și-au pus amprenta în cercetarea științifică medicală mondială. „România are nevoie de profesioniști foarte buni în sistemul de sănătate, în educație și în toate ariile de cercetare științifică, iar generațiile tinere din Universitatea noastră ne oferă perspectiva accederii spre noi culmi de dezvoltare științifică și profesională, poziționând în continuare medicina românească pe harta mondială a performanței”, susține rectorul UMF „Carol Davila”.

Facultățile Universității din București deschid anul universitar 2016-2017 printr-o serie de ceremonii în cadrul cărora studenții se vor întâlni cu profesorii tutori, cadrele didactice și personalul de suport (secretariat, bibliotecă, administrație).

Potrivit reprezentanților UB, prima săptămână a anului universitar va fi marcată prin întâlniri cu bobocii și evenimente cu invitați speciali. Pentru anul universitar 2016-2017, s-a propus o cifră de școlarizare acoperită de un număr de 62.000 granturi de studiu pentru licență, care este repartizată, în condițiile respectării capacității de școlarizare.

 Guvernul a aprobat printr-o hotărâre 35.600 de granturi de studii universitare de masterat pentru anul universitar 2016-2017 pentru instituțiile de învățământ superior de stat.

 

Hotărârea de Guvern reglementează domeniile și programele de studii universitare de masterat organizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate, locațiile geografice de desfășurare a domeniilor și programelor de studii universitare de masterat, forma de învățământ, limba de predare, numărul de credite de studii transferabile, precum și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în anul universitar 2016-2017.

Reglementările au fost stabilite la propunerea senatelor universităților și sunt în concordanță cu angajamentele internaționale pe care România și le-a asumat în cadrul Strategiei Europa 2020 și cu recomandările Cadrului strategic de cooperare în domeniul educației și formării profesionale ET 2020. Executivul precizează că alocarea acestor cifre respectă prevederile legale potrivit cărora pentru învățământul universitar de master trebuie asigurate cel puțin jumătate din numărul de granturi de studii alocate învățământului universitar de licență.

Pentru următorul an universitar sunt stabilite 74 domenii de studii universitare de master cu 2.657 programe de studii în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și 39 domenii de studii universitare de master cu 335 programe de studii în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate. În plus, au fost evaluate și acreditate 20 programe de studii de master noi, din care 14 în opt universități de stat și șase în patru universități particulare acreditate.

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Turcia: Inflația la nivel record

Inflația anuală din Turcia a urcat la 17,14 la sută în aprilie, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, conform...

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...