Zaman Romania

Studenți dorm pe stradă. Erdogan împarte cămine pentru fundații pro-guvernamentale

Un jurnalist turc a făcut noi dezvăluiri despre 769 de cămine confiscate de către stat pentru afiliere cu mișcarea Gülen, pe fondul crizei economice care împiedică mulți studenți să-și găsească o locuință, conform Stockholm Center for Freedome.

Jurnalistul Metin Cihan postat pe contul său de Twitter o listă, obținut de la un membru al Fundației pentru tineret din Turcia (TÜGVA), întocmite după o ședință care arăta locațiile căminelor confiscate de mișcarea Gülen și numele fundațiilor cărora le-au fost alocate clădirile.

Cihan a spus că lista arăta în total 1.106 de clădiri, împărțite între cele șapte fundații pro-guvernamentale.

Susținând inițial că documentele sunt fabricări, președintele TÜGVA, Enes Eminoğlu, a confirmat ulterior autenticitatea documentelor într-un interviu cu jurnalistul Cüneyt Özdemir.

Potrivit Ministerului Educației din Turcia, guvernul a confiscat 848 cămine studențești, care ar putea găzdui 86.397 de studenți, pentru afiliere la mișcarea Gülen. Guvernul a predat 769 dintre acestea către fundații și asociații, potrivit ministerului.

Potrivit unui raport al platformei Peace & Justice, costul minim pentru construirea unui cămin de 1.000 de persoane este de 27 milioane TL, ceea ce înseamnă că valoarea totală a celor 841 cămine studențești care au fost confiscate 2,32 miliarde TL (806 milioane USD, începând cu 23 iulie 2016).