miercuri, aprilie 24, 2024

Turcia: Spuneți NU în kurdă – S-a interzis melodia ,,Bejin-Na”, compusă pentru referendum.

Melodia ,,Bejin Na” care este cântată de partidul pro-kurd opozant al lui Erdogan, HDP (Pardidul Populist Democrat) la acțiunile pentru referendumul din 16 Aprilie, a fost interzisă de către prefectura provinciei Șirnak (provincie unde etnicii kurzi sunt reprezentați numeric).

În legătură cu interzicerea melodiei Bejin Na (spuneți Nu), prefectura Șirnak a declarat următoarele: Melodia compusă în limba kurdă Bejin-Na a fost interzisă din motivul că în Constituția Republicii Turcia, este menționat ,,Turcia este o țară și națiune cu entitate indivizibilă. Limba ei este Turcă „.

În cele menționate s-a mai adâugat că în melodia kurdă sunt acomodate exprimări care duc oamenii la ură și ostilitate.

Toate instituțiile statului turc muncesc pentru campania referendumului lui Erdogan pentru a zice DA. În toată Turcia acțiunile pentru campania referendumului NU sunt interzise și se interzic deschiderea saloanelor. Cei care săvărșesc acțiuni pentru campania NU, sunt atacați de fanaticii lui Erdogan sau sunt reținuți de către autorități.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.