marți, octombrie 8, 2024

„Specializare inteligentă”

Regiunile europene sunt invitate vineri să își depună candidatura pentru două proiecte pilot ale Comisiei Europene (CE). În cazul în care sunt selecționate, ele pot beneficia de sprijin financiar și consiliere adaptate din partea Uniunii Europene pentru transformarea economiilor și modernizarea industriilor lor, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

foto 1 imagesCele două proiecte pilot au fost prezentate de Comisie în iulie 2017. Ele vizează să sprijine în continuare regiunile europene să investească în domeniile lor de nișă cu potențial competitiv (procesul de „specializare inteligentă”) și să genereze inovarea, reziliența și creșterea economică necesare pentru valorificarea oportunităților oferite de globalizare.

„Există cinci etape pe care o regiune trebuie să le parcurgă pentru a avansa în cadrul lanțului valoric al unei economii globalizate: promovarea inovării, a digitalizării și a decarbonizării, dezvoltarea competențelor individuale și eliminarea obstacolelor din calea investițiilor. Proiectele pilot pe care le lansăm astăzi demonstrează că UE este pregătită să își ajute regiunile, în fiecare etapă de pe traseu”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

Specializarea inteligentă a fost introdusă în toate programele de politică regională în 2014. Ea a îmbunătățit modul în care regiunile își concep strategiile privind inovarea, prin implicarea strânsă a întreprinderilor și a cercetătorilor. Proiectele pilot se bazează pe această experiență pozitivă. Astăzi sunt lansate două cereri de exprimare a interesului: sprijin adaptat pentru regiunile care se confruntă cu tranziția industrială și parteneriate interregionale pentru dezvoltarea unor lanțuri valorice europene competitive.

Unele regiuni au suportat costurile globalizării fără a culege roadele acesteia. Ele au înregistrat adesea pierderi semnificative de locuri de muncă și pot fi afectate de o lipsă de competențe corespunzătoare, costuri ridicate cu forța de muncă și dezindustrializare.

Regiunile care se confruntă cu aceste provocări specifice pot solicita să beneficieze de: asistență adaptată din partea experților Comisiei, organizați în echipe „regionale” provenind din mai multe servicii ale Comisiei. Aceștia vor sprijini regiunile la elaborarea de strategii de transformare economică regională. În funcție de necesitățile și de atuurile concurențiale ale fiecărei regiuni, CE va angaja experți externi pentru a sprijini activitatea regiunilor. Ei pot fi experți în instrumente financiare, consultanți în afaceri sau cercetători care lucrează în domeniul proceselor de producție avansate, de exemplu.Unele regiuni au suportat costurile globalizării fără a culege roadele acesteia. Ele au înregistrat adesea pierderi semnificative de locuri de muncă și pot fi afectate de o lipsă de competențe corespunzătoare, costuri ridicate cu forța de muncă și dezindustrializare.

„Proiectele pilot pe care le lansăm astăzi demonstrează că UE este pregătită să își ajute regiunile, în fiecare etapă de pe traseu”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

Regiunile care se confruntă cu aceste provocări specifice pot solicita să beneficieze de: asistență adaptată din partea experților Comisiei, organizați în echipe „regionale” provenind din mai multe servicii ale Comisiei. Aceștia vor sprijini regiunile la elaborarea de strategii de transformare economică regională. În funcție de necesitățile și de atuurile concurențiale ale fiecărei regiuni, CE va angaja experți externi pentru a sprijini activitatea regiunilor. Ei pot fi experți în instrumente financiare, consultanți în afaceri sau cercetători care lucrează în domeniul proceselor de producție avansate, de exemplu.

Comisia rezervă până la 200.000 de euro per regiune pentru a acoperi costurile legate de această expertiză externă. Fondurile provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

De asemenea, va fi acordat sprijin suplimentar din partea Observatorului european al clusterelor și al mutațiilor industriale (European observatory for clusters and industrial change) pentru a ajuta regiunile să elaboreze politici în materie de clustere și să întărească legăturile dintre întreprinderile, centrele de cercetare și universitățile locale.

Vor fi alocați până la 300.000 de euro din partea FEDR pentru a sprijini punerea rapidă în aplicare a strategiilor de transformare economică regională, cu condiția obținerii unor progrese suficiente în elaborarea acestora.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

Diplomați turci acuzați de trafic de persoane și fraudă în Washington

Avocații lui Agdipa spun că aceasta a sosit la Washington în februarie 2020, așteptându-se la condițiile prevăzute în contractul ei de muncă – o săptămână de lucru de 35 de ore la 14 dolari pe oră.