joi, aprilie 25, 2024

Soția unui jurnalist ostatica poliției din Turcia

Autoritățile turce au reținut soția unui jurnalist, opozant al guvernului aflat la putere. Aceasta va rămâne ostatică până când soțul ei se va preda poliției.  Un astfel de episod este reprezentativ poliției din statele aflate în Orientul Mijlociu și Africa, nu pentru cea din Turcia.

Se dorește arestarea lui Bülent Korucu, redactor la revista săptămânală Aksiyon, una dintre cele mai vechi reviste de top din Turcia. De asemenea, pe „lista neagră” s-a aflat până săptămâna aceasta și redactorul-șef al ziarului Yarina Bakiș, când guvernul l-a închis. El se numără printre cei 88 de jurnaliști pe numele cărora procurorii au emis mandate de arestare pe baza acuzațiilor de lovitură de stat.

De luni, mai puțin de jumătate din acești jurnaliști urmăriți de poliție au fost reținuți, iar locurile unde se află ceilalți sunt necunoscute. Autoritățile sunt de părere că aceștia ar fi fugit în străinătate ca exilați, într-un moment în care represiunea împotriva mass-media se afla într-un punct culminat.

În provincia Erzurum, aflată în estul Turciei, ofițerii de poliție au luat cu asalt casa lui Korucu, amenințându-i membrii familiei și obligându-i să dezvăluie locația jurnalistului. Sâmbătă seara, poliția a reținut-o pe Hacer Korucu, soția jurnalistului, anunțând familia că aceasta va rămâne reținută până când Bülent Korucu se va preda. Fiul ei a confirmat pe Twitter acestă situație bizară de luare de ostatici din partea poliției.

Nu există niciun indiciu dacă și când  se va întoarce jurnalistul Korucu pentru a-și salva soția. Tarık Korucu, fiul mai mic al lui Bulent, a declarat pe Twitter că poliția a spus membrilor familiei că îi vor aresta unul câte unul, până când tatăl lor se va preda poliției.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org