Zaman Romania

Sondaje: Diferența dintre Kılıçdaroğlu și Erdoğan este de 5,6 puncte

Ultimele sondaje indică o diferență de 5,6 puncte între președinte tur, Recep Tayyip Erdogan și liderul opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, conform Gazete Duvar.

49,3% din voturi merg către candidatul la președinția a principalului bloc al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan a primit doar 43,7%, conform sondajului realizat de KONDA Research Company, efectuat față în față cu 3.480 de persoane din 35 de provincii.

Pe de altă parte, 4,8% au spus că vor vota pentru candidatul de extremă-dreapta ATA Alliance, Sinan Ogan, în timp ce 2,2% au spus că liderul Partidului Homeland, Muharrem İnce,

Sondaj efectuat înainte de retragere

Acest sondaj a fost realizat înainte ca İnce să se retragă din cursa prezidențială pe 11 mai. Majoritatea susținătorilor săi sunt așteptați să voteze pe Kemal Kılıçdaroğlu dacă vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat și înainte de atacul fizic împotriva candidatului la vicepreședinție al Alianței Națiunilor și mitingul primarului din Istanbul, Ekrem İmamoğlu de la Erzurum, din 7 mai.

După repartizarea proporțională a 11,5% alegători și 2,2% alegători care au declarat că nu vor vota la alegerile parlamentare, Alianța Populară aflată la guvernare a primit 44%, Alianța Națiunii a lui Kılıçdaroğlu a primit 39,9% și Alianța Muncii și Libertății 12,3%.

2018: Erdogan a fost ales cu 53,4 la sută

La alegerile prezidențiale din 24 iunie 2018, candidatul Alianței Populare, Erdoğan a fost ales președinte în primul tur cu 52,4% din voturi. Candidatul İnce au primit 30,8 la sută din voturi, Selahattin Demirtaș 8,3 la sută, Meral Akşener 7,4 la sută și Temel Karamollaoğlu 0,9 la sută.