vineri, aprilie 19, 2024

Soarta migranţilor: subiect de controverse bizare

Libia interzice accesul în apele ei teritoriale a navelor ONG-urilor care salvează migranți.

Marina militară libiană a anunțat joi crearea în largul coastelor Libiei a unei zone de căutare și salvare, unde va fi interzis accesul navelor străine care nu au fost autorizate în prealabil, decizie ce vizează în special navele ONG-urilor care patrulează în apele teritoriale libiene pentru salvarea migranților, relatează AFP. Libia a declarat ”oficial o zonă de căutare și salvare”, a declarat, în cursul unei conferințe de presă, generalul Abdelhakim Bouhaliya, comandant al bazei navale din Tripoli. ”Nicio navă străină nu are dreptul să intre în zonă, cu excepția celor autorizate de autoritățile libiene”, a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al marinei, generalul Ayoub Kacem, a precizat că decizia vizează explicit ‘ONG-urile care pretind că doresc să salveze migranții clandestini în scopuri umanitare’.

”Trebuie să respectați voința noastră’ și ‘să obțineți autorizarea statului libian chiar pentru operațiunile de salvare”

Traficanții profită de haosul din Libia, de la căderea regimului colonelului Muammar Gaddafi în 2011, și ajută în fiecare an zeci de mii de migranți să ajungă în Italia în schimbul unor importante sume de bani.

Având o dotare precară, marina libiană controlată de guvernul recunoscut de ONU nu este în măsură să securizeze frontierele maritime ale Libiei și a solicitat recent ajutorul Italiei, care a inițiat o misiune de sprijin în apele teritoriale libiene.

”Prin acest anunț dorim să transmitem un mesaj clar tuturor celor care aduc atingere suveranității Libiei și nu respectă gărzile de coastă și marina”, a declarat generalul Ayoub Kacem. ”Trebuie să respectați voința noastră’ și ‘să obțineți autorizarea statului libian chiar pentru operațiunile de salvare”, a afirmat el adresându-se ONG

Anunţurile au fost făcute de autorităţile loaiale şefului guvernului de uniune naţională ( GNA)) Fayez al-Sarraj,care este recunoscut de comunitatea internaţională dar are mari dificultăţi să îşi exercite autoritatea în afara capitalei libiebne, Tripoli.Reamintim că acest guvern ceruse în cursul lunii iulie un sprijin naval din partea Italiei pentru a lupta împotriva plecărilor masive ale migranţilor clandestini de pe coasta libiană. reconnu par la communauté internationale mais qui peine à asseoir son autorité en dehors de Tripoli.

http://www.lechorepublicain.fr/monde/2017/08/10/migrants-la-libye-interdit-tout-navire-etranger-pres-de-ses-cotes_12512927.html

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.