vineri, iulie 26, 2024

SNSPA: Miroslav Lajcak, Doctor Honoris Causa

Preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa decernat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

„Este o mare onoare şi cred, de asemenea, o mare oportunitate pentru comunitatea academică să aibă şansa să îl primească în SNSPA pe excelenţa sa Miroslav Lajcak. CV-ul său, activitatea profesională, backgroundul său sunt foarte cunoscute în România”, a afirmat rectorul instituţiei, Remus Pricopie, în cadrul ceremoniei.

foto 2 Miroslav-Lajcak-in-Bratislava
Din 2010 până în 2012, el a contribuit la formarea noului serviciu diplomatic al Uniunii Europene, Serviciul European de Acţiune Externă, în calitate de director general pentru Europa şi Asia Centrală.

El a spus că este o oportunitatea excepţională pentru studenţii SNSPA să aibă şansa să interacţioneze cu personalităţi mondiale. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, l-a felicitat pe Lajcak pentru titlul primit şi a vorbit despre profesionalismul şi dedicaţia în diplomaţie şi relaţii internaţionale ale acestuia.

„Noi muncim împreună pentru stabilitate, pentru pace şi prosperitatea ţărilor noastre”, a afirmat Meleşcanu.

„Este o mare onoare pentru mine să accept titlul de Doctor Honoris Causa şi este o mare onoare să mă adresez vouă tuturor – studenţi, lectori, profesori ai SNSPA”, a spus, la rândul său, Miroslav Lajcak. El a vorbit despre dialog, cooperare, multilateralism, contradicţii, conflicte. „Avem nevoie unii de alţii mai mult decât oricând”, a susţinut Lajcak.

***

Miroslav Lajcak a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Comenius (Bratislava), a urmat un masterat în Dreptul internaţional la Moscova şi a studiat la Centrul European „George Marshall” din Garmisch-Partenkirchen (Germania).

El şi-a dedicat viaţa profesională serviciului diplomatic, reprezentând atât Republica Slovacă, cât şi comunitatea internaţională. Din anul 1988, a activat în diplomaţia Cehoslovaciei, apoi a Slovaciei. În perioada 1991-1993, Miroslav Lajcak a lucrat la ambasadele cehoslovace şi slovace de la Moscova, apoi a lucrat în aparatul central al MAE al Slovaciei.

În perioada 1994 – 1998, a fost ambasador în Japonia. A ocupat posturi în Bruxelles, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, unde a fost o figură cheie în medierea crizelor post-conflict din Balcanii de Vest, Republica Federală Iugoslavia, Rusia. Din 1999 până în 2001, Lajcak a fost asistent executiv al trimisului special al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Balcani, Eduard Kukan.

În perioada 2001 – 2005, Miroslav Lajcak a fost ambasador al Slovaciei în Iugoslavia (din anul 2003, în Serbia şi Muntenegru) şi, prin cumul, ambasador în Albania şi Macedonia (cu reşedinţa la Belgrad). Din decembrie 2005 până în mai 2006, a fost reprezentantul special al Înaltului reprezentant al UE, Xavier Solana, în problema pregătirii şi desfăşurării referendumului pentru independenţa Muntenegrului.

La 1 iulie 2007, Miroslav Lajcak a ocupat funcţia de Înalt reprezentant al comunităţii internaţionale şi Reprezentant special al UE în Bosnia şi Herţegovina. În perioada 2009 – 2010, a fost ministru al Afacerilor Externe al Slovaciei.

În plus, a fost şi negociatorul-şef al UE pentru acordurile de asociere ale UE cu Ucraina şi Moldova, precum şi reprezentantul UE pentru „discuţiile de 5 + 2” privind procesul de reglementare transnistreană. În anul 2017, Miroslav Lajcak a fost ales de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite preşedinte al celei de-a şaptezeci şi doua sesiuni, până în septembrie 2018. În momentul alegerii sale, era ministru al Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, o poziţie pe care a deţinut-o din aprilie 2012. În perioada aprilie 2012 – martie 2016, a fost, de asemenea, viceprim-ministru al ţării sale.

 

 

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.