luni, aprilie 15, 2024

Slovacia: lege care îngreunează demersul comunității musulmane de a obține statut oficial pentru Islam

Parlamentul de la Bratislava a votat un proiect de lege prin care practic Islamul ca religie nu mai poate primi statut oficial în Slovacia, transmite agenția Reuters.

Conform actului normativ, un cult religios va trebui să aibă cel puțin 50.000 de aderenți – de la 20.000 în prezent- pentru a putea primi ajutoare de stat și pentru a avea instituții de învățământ proprii.

 

Prin urmare, pentru reprezentanții comunității musulmane din Slovacia va deveni și mai dificil să obțină un statut oficial pentru religia islamică în această țară.

Comunitatea musulmană din Slovacia este oricum foarte redusă, având circa 5.000 de membri, conform Fundației Islamice, estimarea guvernului mergând și mai jos, la circa 2.000 de membri.

Legea adoptată miercuri cu o majoritate de două treimi, cu sprijinul și a unei părți a opoziției, a fost propusă de Partidul Național Slovac (SNS), membru al coaliției guvernamentale conduse de premierul Robert Fico.

Liderul acestei formațiuni, Andrej Danko, a anunțat că va cere de asemenea și interzicerea construcției de moschei și a portului vestimentației burka în public.

‘Islamizarea începe cu un kebab și este deja în desfășurare la Bratislava. Să ne imaginăm cu ce ne-am putea confrunta în cinci sau zece ani (…) Trebuie să facem totul astfel încât nicio moschee să nu fie construită’, a spus el.

 Slovacia se numără printre statele est-europene care se opun cotelor obligatorii de refugiați impuse la nivelul Uniunii Europene, premierul Fico pronunțându-se în mod special împotriva primirii migranților musulmani.

 

Nu e prima oară când premierul Fico se exprimă împotriva musulmanilor.De asemenea Premierul slovac, cunoscut pentru relaţiile tensionate cu presa, le-a adresat jurnaliştilor cuvinte jignitoare în cadrul unei conferinţe de presă. Robert Fico s-a înfuriat după ce în presa locală au apărut acuzaţii de corupţie în legatură cu organizarea evenimentelor cu ocazia preluării de către Slovacia a preşedinţiei prin rotaţie a Uniunii Europene. Spre stupefacţia ziariştilor, premierul i-a numit „prostituate antislovace”.

vezi şi http://www.aktual24.ro/premierul-fico-decizie-radicala-slovacia-nu-este-un-loc-pentru-musulmani-ne-vor-distruge-traditiile-seculare/

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.