joi, martie 28, 2024

Situaţie incredibilă: Jurnalistul care se opune politicii lui Erdogan a fost arestat în Spania

Hamza Yalçin este închis din 3 august în virtutea unui mandat internațional emis de președintele Turciei , care încearcă prin toate mijloacele să intimideze presa care i se opune.

Jurnalistul şi scriitorul în vârstă de 59 de ani este închis în Barcelona. El se pregătea să plece la Londra după ce efectuase un voiaj în Spania. A fost interprelat de polițiștii spanioli în virtutatea unui mandat internațional emis de Turcia. Acuza constă în faptul că l-ar fi jignit pe președintele Erdogan şi că ar avea, în plus, şi opinii de  stânga!

Politica de stânga este considerată de puterea din Turcia ca fiind … ilegală.

Judecătorul spaniol a decis plasarea în detenţie a scriitorului turc cu toate că acesta trăieşte din 1984 în exil în Suedia şi a adoptat naţionalitatea suedeză.

În jurnalul madrilen El Païs, Jonathan Lundqvist, responsabil al Reporters sans frontières în  Suèdia  subliniază faptul că jurnaliştii exilaţi pot fi arestaţi este extrem de neliniştitor. Kurdo Baksi, prieten şi compatriot al lui Yalçin,a dat o declaraţie de presă agenţiei spaniole EFE , exprimându-şi de asemenea neliniştea .El se întreabă: „Deci eu, care sunt turc şi suedez, şi critic regimul Erdogan, mai pot să călătoresc sau nu la Barcelona?” 

Din această clipă, Turcia are la dispoziţie timp până pe 11 septembrie ca să îşi formuleze cererea oficială de extrădare. Între timp, Yalçin  poate face apel şi poate contesta acuzaţiile formulate împotriva lui dar până în prezent un purtător de cuvânt al justiţiei spaniole spune că nu s-ar fi primit nimic în acest sens.   Această nouă arestare , după numeroase altele (democraţi şi jurnalişti întemniţaţi în Turcia) suscită o puternică emoţie.

A fost lansată o petiţie on line .Textul acesteia precizează că Hamza Yalcin a fost deja judecat de autorităţile turce de două ori pentru militantismul său în favoarea luptei împotriva atingerilor aduse democraţiei şi respectării drepturilor omului,şi a fost deja condamnat la închisoare pe viaţă ! Redactorul şef al revistei  Odak, este şi membru al Uniunii Scriitorilor din Suedia.

https://www.humanite.fr/un-journaliste-turc-opposant-erdogan-arrete-en-espagne-640360

 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.