duminică, mai 16, 2021

Situaţie fără precedent dar total rizibilă: Erdogan acuză Occidentul că sprijină gruparea Stat Islamic

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat marți Occidentul că nu își respectă promisiunile în Siria și sprijină acolo „grupări teroriste”, printre care gruparea Stat Islamic (SI), relatează AFP.

„Din nefericire, forțele coaliției nuîși respectă promisiunile” , a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu omologul său din Guineea, Alpha Condé, aflat în vizită la Ankara.

 De la sfârșitul lunii august, Turcia a declanșat o campanie militară în Siria, unde luptă în special împotriva SI și milițiilor kurde pe care le consideră „teroriste”. Cel puțin 37 de soldați turci și-au pierdut viața de la începutul acestei operațiuni.

 Armata turcă și rebelii sirieni pe care îi susține încearcă de mai multe săptămâni să cucerească de la SI bastionul al-Bab, situat la vreo 25 de kilometri la sud de frontiera turcă în provincia Alep, unde forțele guvernului de la Ankara au suferit săptămâna trecută importante pierderi.

 Momentul halucinant al planetei Terra : Președintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat faptul că, în loc să sprijine Turcia, Occidentul preferă să vină în ajutorul SI, precum și al kurzilor din Partidul Uniunii Democratice (PYD) și al brațului său armat, Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), susținuți de Washington.

 Occidentalii „sprijină toate grupările teroriste, YPG, PYD, dar și Daech”, a subliniat el utilizând acronimul arab al SI.

„Este absolut evident”, a spus el, dând asigurări că Turcia dispune de fotografii ca probe.

În noiembrie, cu prilejul unei vizite în Pakistan, Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat că occidentalii sprijină SI, declarând la acea dată că Occidentul „este alături de Daech” și că armele jihadiștilor sunt de fabricație occidentală. Marți, președintele Recep Tayyip Erdogan s-a arătat încrezător, dând asigurări că Turcia „a încercuit complet gruparea teroristă Daech la al-Bab”.

Ankara și Moscova sprijină un plan

„Da, avem martiri (…), dar nu este posibil niciun pas înapoi”, a insistat el.

„Ne vom continua drumul cu hotărâre”, indiferent dacă forțele coaliției își vor respecta promisiunile sau nu, a adăugat liderul de la Ankara. Președintele turc a adăugat că Ankara și Moscova sprijină un plan pentru a reuni în jurul aceleiași mese diferitele părți din conflictul sirian, cu ocazia unei întâlniri la Astana, în Kazahstan.

El a ținut să adauge că „grupările teroriste” nu vor fi acceptate la reuniune și că ar dori să participe la aceasta și partenerii din Arabia Saudită și Qatar.Agerpres .

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare