Zaman Romania

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Porțile a două vile de lux din Belgia deținute de un traficant de droguri erau decorate cu sigiul prezidențial al Turciei, conform Turkish Minutes.

Orhan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Vilele sale, situate într-un cartier bogat al regiunii Kapellen, din nordul Belgiei, au atras atenția datorită interioarelor lor extravagante, inclusiv accesorii aurii, candelabre de cristal și decor în stil Versace. Prețul de pornire pentru fiecare vilă este stabilit la 680.000 €.

Proprietățile includ grădini vaste, piscine și facilități de wellness și au rămas vacante de la detenția lui Ünğan. 

Ünğan, care a orchestrat operațiuni extinse de narcotice în Turcia și Europa, rămâne închis în Turcia în timp ce bunurile sale belgiene sunt scoase la licitație, veniturile fiind îndreptate către trezoreria statului.

Despre sigiuliu

Sigiliile prezidențiale turcești puse pe porți au fost vizibile pe Google Street View în aprilie 2024 și septembrie 2020. 

Sigiliul prezidențial al Turciei, adoptat în forma sa actuală la 25 ianuarie 1985, prezintă în centru un soare mare cu 16 colțuri, simbolizând Republica Turcia, înconjurat de 16 stele cu cinci colțuri reprezentând cele 16 imperii turcești din istorie.

Sigiliul este folosit pe documente oficiale, vehicule și podiumuri asociate președinției turce.

Fostul ministru implicat

Noua conducere pare să ia o poziție mai dură împotriva traficului de droguri, care ar fi fost facilitat de autoritățile sub fostul ministru de interne, Süleyman Soylu.

În timpul mandatului lui Soylu, Turcia s-a confruntat cu acuzații de implicare în traficul internațional de droguri, conduse în principal de șeful mafiotului turc, Sedat Peker. Într-o serie de videoclipuri dramatice din 2021, Peker l-a acuzat pe Soylu și alți oficiali de rang înalt că protejează și facilitează rețelele de trafic de cocaină.

Observatorii speculează că recenta schimbare a poziției Turciei față de droguri ar putea face parte dintr-un efort mai amplu de restabilire a statului de drept și de a asigura investitorii internaționali pe fondul provocărilor economice ale Turciei.

Record de 2,8 tone de cocaină

„Global Report on Cocaine 2023” al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC) a dezvăluit rolul în creștere al Turciei ca țară de tranzit pentru cocaină.

În 2021, autoritățile turce au confiscat un record de 2,8 tone de cocaină, ceea ce reflectă o creștere de șapte ori a capturilor de droguri față de 2014.

Raportul notează că o parte din cocaină ajunge în Turcia prin Africa de Vest, în timp ce alte transporturi vin direct din America Latină. Fluxul de ieșire din Turcia se deplasează în principal spre vest prin Marea Neagră și Balcani.