luni, octombrie 28, 2024

Sibiu, mai 2017: Prietenie şi solidaritate prin colaborarea medicilor

Congresul medical româno-iordanian. Ediţia a VIII-a

„Noi, participanţii, suntem şi purtătorii de cuvânt ai celor 13 mii de absolvenţi iordanieni ai universităţilor de prestigiu din România şi vă adresăm un clăduros salut. Ne amintim cu cea mai mare bucurie de perioada cea mai frumoasă din viaţa noastră: studenţia. Orice adiere de vânt dispre România poartă mireasma tuturor zonelor de la Carpaţi la Dunăre, din Ardeal în Banat, din Moldova în Transilvania, zone pe care fiecare din noi le-a cunoscut şi le-a îndrăgit”. Cu aceste cuvinte emoţionante şi-a început discursul dr. Bassam Al Shloul, preşedintele Clubului absolvenţilor iordanieni ai facultăţilor româneşti, asociaţie de marcă şi de prestigiu, apreciată deopotrivă de statul român şi de cel iordanian.

Bassam Al Shloul:”Aceşti absolvenţi iordanieni ai universităţilor româneşti se mândresc cu mulţi colegi care la ora actuală ocupă funcţii importante în Iordania, fie la parlament fie la ministere,la conducerea unor universităţi de medicină sau a altor structuri de conducere din statul iordanian”.

Să precizăm înainte de toate că ne aflăm, iată, la a opta ediţie a acestei întâlniri de marcă, manifestare desfăşurată potrivit protocoalelor de colaborare alternativ, un an în Iordania, un an în România. Anul acesta este din nou rândul României.

Manifestarea se bucură de un patronaj excepţional. Însăşi Prinţesa Muna a Regatului Haşemit al Marii Britanii este cea care participă la întărirea acestei colaborări medicale internaţionale.

Când acum câţiva ani Alteţea Sa Muna Al Hussein primea titlul de Doctor Honoris Causa al UMF din Iaşi, ziarele subliniau „Modalitatea armonioasă în care implicarea socială împleteşte tradiţia cu modernitatea şi spiritualitatea „.

Vorbind despre organizare trebuie amintit faptul că participă din partea iordaniană, două structuri asociative.:Asociaţia medicior iordanieni absolvenţi din România, condusă de dr. Abdelkarim ABADI care e vicepreşedintele asociaţiei şi va fi prezent el însuşi la această ediţie derulată la Sibiu. Alături de el, mulţi alţi medici printre care: dr. Aref Abu Sundus (medic generalist) dr. Ahmet Hyari. Cealaltă structură asociativă este chiar

Clubul absolvenţilor iordanieni din România al cărui preşedinte e dr. Bassam Al-Shloul, directorul Spitalului din Zarqa-Amman. din acest club vor fi prezenţi la Congres de data aceasta printre alţii: dr.Walid Nassar (este chirurg la Spitalul de stat ZARQA ), dr. Hussam Sraide (neurochirurg); dr. Ali Mumani – este organizatorul grupului care se deplaseaza din Iordania şi este neurolog.

Alteţea Sa Regală Prinţesa Muna Al Hussein a condus un grup de iniţiativă care a pledat pentru înfiinţarea unui Consiliu de asistenţă medicală independentă,organ legislativ care a reglementat asistenţa medicală în Regatul Haşemit al Iordaniei.Congresul de la Sibiu se desfăşoară sub înaltul ei patronaj.

Clubul are deja o poveste de zeci de ani, şi trebuie amintit că reuneşte absolvenţi din diverse profesii, nu numai medici (sunt ingineri, profesori universitari,ingineri constructori, arhitecţi) şi că persoanele implicate în conducerea şi susţinerea lui sunt: vicepreşedintele Clubului, care este cadru universitar Nabil El Naber, dr.Adwan Khaldoun, şi dr. Kamil Sewdan (un medic care şi-a pus la dispoziţie proprietatea, casa , gradina ca acolo să fiinţeze sediul Clubului acesta, acolo un fel de sediu social .)

Clubul a fost apreciat şi vizitat de preşedinţii României, prim miniştri, miniştrii de externe etc apreciat deopotrivă de autorităţile române şi iordaniene. Este sprijinit de Ambasada României în Iordania şi de Ambasdorul României la Amman , E.S. Nicolae Comănescu dar şi de Ambasadorul Iordaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Saker Malkawi.

Evident, şi de această dată remarcăm sprijinul deosebit şi implicarea autorităţilor române, în special, cum e şi firesc, a dr. Raed Arafat, pentru care acest Congres este într-un fel o datorie de suflet, o modalitate de întărire a colaborării medicale între cele două ţări dar şi o formă de omagiu adusă calităţii şcolii româneşti de medicină.

Nu în ultimul rând trebuie amintit că Centru Cultural European Român Pan Arab prin efortul şi tenacitatea preşedintelui dr. Dirar Kutaini, el însuşi medic de origine siriană care a studiat în România, a creat o filială a CCERPA la Amman, legăturile dintre Centrul de la Bucureşti şi cei din Iordania fiind foarte strînse şi reuşind să afirme colaborarea intensă pe diferite planuri.

Vor mai fi multe de spus şi de scris după derularea acestui prestigios eveniment care aduce în prim plan ideea de perfecţionare profesională în domeniul medicinei, pe cea de cooperare internaţională dar şi pe aceea de căldură sufletească şi readucere aminte, un fel de omagiu adus vremurilor în care cei care sunt azi medici renumiţi ,erau încă studenţi pe băncile facultăţilor româneşti la Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca, Timişoara sau Craiova ori Petroşani. Bravo lor că ştiu să îşi aducă aminte de România în acest fel nobil şi constructiv.

Cleopatra Lorinţiu

Turcia: Moartea clericului Fethullah Gülen declanșează un nou val de cenzură online

Autoritățile turce investighează cel puțin 177 de utilizatori ai rețelelor sociale din cauza postărilor lor despre regretatul savant islamic, Fethullah Gülen.

S-a stins un gânditor. O conștiință lucidă, altruistă și luminoasă. Fethullah Gulen.

Și  chiar dacă acești oameni sunt foarte  rari, chiar dacă sunt confruntați în mod major cu forțele răului și li se pun piedici cu nemiluita în viața lor, rolul lor în umanism este esențial.

Fost redactor Zaman, închis după 2016, despre Fethullah Gülen: „În ciuda tuturor persecuțiilor au urmărit principiile păcii”

Jurnalistul Abdülhamit Bilici, fostul redactor-șef al cotidianului Zaman, oferă o relatare amănunțită din complexul din Saylorsburg, Pennsylvania, unde influentul savant turco-islamic Fethullah Gülen a locuit în exil din 1999 până la moartea sa pe 20 octombrie 2024.

Atac terorist în Ankara. 4 morți și 14 răniți: „Din păcate, avem martiri”

Presa turcească a raportat o explozie puternică la fața locului și a distribuit imagini cu un schimb de focuri de armă.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.