marți, mai 21, 2024

Turcia: Serkan Gölge, om de știință la NASA, este reținut de opt luni sub acuzația de implicare în puciul eșuat.

Renumitul cotidian New York Times, a început să publice o serie de articole în legătură cu arestările în masă practicate de către statul turc, după puciul eșuat.

Serkan Gölge un tânăr om de știință care lucrează la NASA, este reținut de opt luni de zile. Lauren Bohn și Tuğba Tekerek de la NYT, au descris drama tânărului și familiei  sale într-o serie de articole.

75939867

Serkan Golge este cetățean american de origine turcă și este reținut într-un penitenciar din Turcia. El a fost reținut odată cu arestea   în masă, a miilor de persoane sub acuzații pentru vini fictive făcute de guvernul turc după puciul eșuat.

Din cauză că deținea asupra lui un dolar, renumitul om de știință a fost arestat și trimis în instanță. Acest fapt arată gradul de aberaţie la care a ajuns guvernul turc.

În viitorul apropiat el o să compară în fața instanței  care cere 15 ani de închisoare, sub acuzația de membru al organizației teroriste.

Chiar dacă arestarea sa nu a fost semnalată ca un fapt important în masmedia locală  sau cea națională, arestarea unui om de știință care de trei luni se află în mijlocul unei furtuni de cercetare și  este copleşit  de nedreptăți, ne dă de gândit.

Venit să-şi petreacă vacanţa de vară şi arestat într-un mod  abuziv

Serkan, împreună cu soția și cei doi copii se afla de o lună  în provincia Antakya, acolo de unde provine el și unde locuiau și părinții săi. Ei veniseră să-și petreacă vacanța de vară. După opt zile de la data puciul sângeros, ei au venit la părinți acasă să-și ia rămas bun pentru a se întoarce înapoi în Texas. În timp ce își luau la revedere  doi polițiști îmbrăcați civili i-au dat viața peste cap.

Unul din cei doi polițiști a precizat că ar fi avut o informație precum că Serkan ar lucra  pentru CIA și că ar fi în acelaşi timp  membru al unei organizații pe care guvernul turc o acuză de organizarea puciul eșuat.

Soția sa, Kübra,  a povestit: ,, Nu există cuvinte pentru a descrie  acel moment. Parcă eram într-un film”.

Serkan are 37 de ani și de 3 ani lucrează la NASA ca specialist în cadrul unei cercetări despre  efectele radiaților spațiale asupra astronauților de la statia spatiala international. Pentru prima dată, în anul 2003 el a plecat în SUA iar în 2010 a devenit cetățean american.

Soţia lui încearcă să îl caracterizeze  dând amănunte despre felul de a fi al soţului ei: ,,Acest om, ca să nu omoară muștele din casă, le prindea cu o cutie după care le dădea drumul afară în curtea casei. Din cauza acestui gest, eu m-am îndrăgostit de el.

Polițiștii nu au găsit nimic după  percheziția făcută acasă. Dar după ce a fost reținut Serkan, polițiștii iar au revenit să perchiziționeze cas.A doua oară au controlat direct camera fratelui. Au deschis dulapul fratelui și acolo au găsit “cea mai mare dovadă”, o bancnotă de 1 dolar.

Procurorii turci care pretind încă din clipele de după puci că Fethullah Gulen ar fi dat urmăritorilor săi fideli căte o bancnotă de 1 dolar.

În lume sunt 12 miliarde de bancnote a un dolar. În Turcia orice bancnotă de 1dolar a devenit pretext  de reținere sub acuzația de membru al unei grupări teroriste.

659x460-1470485435336

Serkan este reținut de opt luni din care primele șase luni a fost ținut în celulă fără nici o explicație. Familia lui ştie că el are dreptul de a vedea soarele o oră pe zi. Pentru a vorbi cu ceilalți reținuți trebuie să strige unu la celălalt. El își petrece ziua rugându-se   A slăbit 11 kg.

Soția lui, Kubra l-a luat drept soţ în  2006 sa măritat cu Serkan, după care a plecat și ea în SUA pentru liciența de masterat în literatura Engeză.

,,Aveam o viață Americano-turcă fericită. O casă cu o grădină în spatele ei și un magazin alimentar turcesc care vindea izmă proaspătă. La sfărșit de săptămână mă uitam pe rafturile magazinului TJ Maxx”. Acum Kubra a rămas capul familiei. Ea trebuie să facă față  ratellor pentru casă şi să aibă grijă de fiul lor de șase ani care vrea să se întoarcă la școală,la  educatoare și colegi.

O dată pe sătămână li se permite   să se vadă 45 de minute, dar în spatele unui geam. Pentru a putea să vină să îşi viziteze soţul femeia s-a mutat  într-o  locuință apropiată de penitenciarul unde este deținut soțul ei.

Trăieşte cu spaima ca , la fel ca altor soţii de persoane deţinute, să nu I se aplice şi un ordin de  interzicere de părăsire a țării. Singura cale de a afla dacă i s-a pus inderdicție, este numai la graniţă  atunci când va voi  să părăsească țara.

Când își vede familia la vizite, mai ales pe băiețelul cel mic de 1 an, Serkan începe să plângă. Înteabă mereu: ,,I-au ieșit dințișorii? A început să meargă?“

Pentru că este acuzat că ar fi “membru al gurpului terorist”, Serkan nu poate să-și ia  copilul în brațe decât odată la două luni. Soția sa l-a văzut ultima oară, vinerea trecută  de ziua lui de naștere.

Oficial de la Ministerul de Externe SUA ,declară: ,,Putem să confirmăm că cetățeanul SUA, Serkan Golge, a fost arestat în luna Iulie. Am împărtășit oficialilor statului turc faptul că suntem îngrijorați desoarta lui  Serkan Golge,,

Același oficial SUA ,,Chiar dacă SUA nu are posibilitateasă ia legătura cu cetățenii care au dublă cetățenie SUA-Turcă, cel puțin poate să facă o presiune în mod politicos ca statul turc să ofere această posibilitate. În afară de acest lucru nu putem să comentăm nimic.”

În legătură cu arestarea lui Serkan, NASA nu a pecizat nimic. Dar, Asociațiile ,,știință din lume sub risc” și ,,Oameni de știință sub risc”, au precizat  nelinişte față de arestarea lui Serkan, cerând cât mai repede lăsarea lui în libertate.

 O familie distrusă sub pretexte inventate şi arestări abuzive

La întrebarea legată de situaţia jurdică pe care trebuie să o traverseze soţul ei, Kubra, respirând adânc,spune: ,,Îmi iubesc țara Știu că într-o zii o să căștige binele”

Serkan va compărea  fața instanței după 9 luni după ce a fost arestat, adică pe 17 aprilie, după referendumul din 16 Aprilie,care îi va da  președintelui Erdogan  şi mai multă putere.

Băiatul lor de 6 ani, Mustafa, încearcă să se acomodeze cu această situație. Kubra povestește că  Mustafa a construit o clădire din  jucăriile lego, zicând că acesta este o închisoare. După care o întreabă pe mama sa de ce se închid oamenii în închisori.

Kubra, ca băiețelul ei să înțeleagă mai repede îi spune: ,,Acolo se închid oamenii răi”.

Mustafa, acum caută să înțeleagă de ce tatăl lui care este un om bun este închis în penitenciar.

Kubra, nu știe ce să îi povestească băiețelului…


Sursa: https://turkeypurge.com/turkeys-jailed-nasa-scientist-now-sees-the-sun-just-one-hour-a-day

https://kristof.blogs.nytimes.com/2017/03/20/a-nasa-scientist-has-been-imprisoned-in-turkey-for-8-months/?_r=0

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.