luni, aprilie 15, 2024

Senatorii SUA îi cer lui Biden să preseze Turcia să respecte drepturile omului

Senatorii americani au cerut administrații Biden să preseze guvernul turc să respecte drepturile omului, potrivit unui comunicat de presă, citează Turkish Minutes.

Scrisoarea bipartidistă semnată de peste 50 de senatori a subliniat acțiunile guvernării lui Erdogan prin care încalcă drepturile omului. 

„Președintele Erdogan a încercat, de asemenea, să preseze SUA și alte țări să extrădeze dizidenții turci, pe care îi învinovățește pentru lovitura de stat eșuată din 2016. Guvernul Erdogan a încercat să reducă la tăcere vocile critice  din Statele Unite precum Enes Kanter, un jucător NBA  urmărindu-i familia în Turcia și plasându-i o notificare roșie INTERPOL”, se arată în scrisoare.

Senatorii notează că Statele Unite au o oportunitate semnificativă de a influența istoricul tulburat  din Turcia, deoarece este un aliat important într-o regiune cheie a lumii.

„Credem că Statele Unite trebuie să țină aliații și partenerii la un standard mai înalt și să vorbească sincer cu ei despre problemele drepturilor omului și regresul democrației . Vă îndemnăm să subliniați președintelui Erdogan și administrației sale că aceștia ar trebui să pună capăt imediat represiunii exercitate  împotriva disidenței în țară și în străinătate, să elibereze prizonierii politici și prizonierii de conștiință și să inverseze cursul  autoritar”, susține senatorii.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.

Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic. Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

 Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești