marți, aprilie 12, 2022

Senatorii SUA îi cer lui Biden să preseze Turcia să respecte drepturile omului

Senatorii americani au cerut administrații Biden să preseze guvernul turc să respecte drepturile omului, potrivit unui comunicat de presă, citează Turkish Minutes.

Scrisoarea bipartidistă semnată de peste 50 de senatori a subliniat acțiunile guvernării lui Erdogan prin care încalcă drepturile omului. 

„Președintele Erdogan a încercat, de asemenea, să preseze SUA și alte țări să extrădeze dizidenții turci, pe care îi învinovățește pentru lovitura de stat eșuată din 2016. Guvernul Erdogan a încercat să reducă la tăcere vocile critice  din Statele Unite precum Enes Kanter, un jucător NBA  urmărindu-i familia în Turcia și plasându-i o notificare roșie INTERPOL”, se arată în scrisoare.

Senatorii notează că Statele Unite au o oportunitate semnificativă de a influența istoricul tulburat  din Turcia, deoarece este un aliat important într-o regiune cheie a lumii.

„Credem că Statele Unite trebuie să țină aliații și partenerii la un standard mai înalt și să vorbească sincer cu ei despre problemele drepturilor omului și regresul democrației . Vă îndemnăm să subliniați președintelui Erdogan și administrației sale că aceștia ar trebui să pună capăt imediat represiunii exercitate  împotriva disidenței în țară și în străinătate, să elibereze prizonierii politici și prizonierii de conștiință și să inverseze cursul  autoritar”, susține senatorii.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.

Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic. Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

 Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.