duminică, martie 17, 2024

Senatorii SUA îi cer lui Biden să preseze Turcia să respecte drepturile omului

Senatorii americani au cerut administrații Biden să preseze guvernul turc să respecte drepturile omului, potrivit unui comunicat de presă, citează Turkish Minutes.

Scrisoarea bipartidistă semnată de peste 50 de senatori a subliniat acțiunile guvernării lui Erdogan prin care încalcă drepturile omului. 

„Președintele Erdogan a încercat, de asemenea, să preseze SUA și alte țări să extrădeze dizidenții turci, pe care îi învinovățește pentru lovitura de stat eșuată din 2016. Guvernul Erdogan a încercat să reducă la tăcere vocile critice  din Statele Unite precum Enes Kanter, un jucător NBA  urmărindu-i familia în Turcia și plasându-i o notificare roșie INTERPOL”, se arată în scrisoare.

Senatorii notează că Statele Unite au o oportunitate semnificativă de a influența istoricul tulburat  din Turcia, deoarece este un aliat important într-o regiune cheie a lumii.

„Credem că Statele Unite trebuie să țină aliații și partenerii la un standard mai înalt și să vorbească sincer cu ei despre problemele drepturilor omului și regresul democrației . Vă îndemnăm să subliniați președintelui Erdogan și administrației sale că aceștia ar trebui să pună capăt imediat represiunii exercitate  împotriva disidenței în țară și în străinătate, să elibereze prizonierii politici și prizonierii de conștiință și să inverseze cursul  autoritar”, susține senatorii.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.

Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic. Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

 Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.