Cel mai vizitat muzeu din România e castelul Bran, cu 1 milion de vizitatori anual, comparabil cu cifrele muzeelor de peste hotare. Trăiește de pe urma brandului Dracula, ca muzeograf nu trebuie să faci mare lucru acolo. La nivel național Noaptea Muzeelor atârnă greu în statistica vizitatorilor, dar nu schimbă dinamica de zi cu zi. Pe scurt: muzeul românesc e foarte puțin vizitat.
Seminarul internațional „Muzeele întâlnesc muzee” aduce câteva povești de succes. E un schimb de idei între specialiști de pe urma căruia putem profita. Iată cazul unui muzeu deschis la Marsilia în 2013, cu peste 1 milion de vizitatori anual.
Realitatea românească demonstrează că în muzee nu sunt suficiente fonduri pentru investiții. Se simte lipsa tehnologiilor moderne.
Sunt și câteva spații muzeale care pot fi incluse la capitolul așa DA, cu o mențiune pentru micul Muzeu al Hărților și Cărții Vechi din Capitală, care se remarcă prin inventivitatea programelor propuse.
Unde se poate interveni rapid e în relația cu vizitatorii. Muzeul nu mai e doar un spațiu de expoziții permanente și temporare, ci un centru care incită publicul și spune povești. Sursa: TVR
Un eveniment în premieră pentru România: un seminar al specialiștilor din muzee. Sunt 150 din opt țări, printre care nume sonore ca al americancei Nina Simon, care ajunge sâmbătă la București, inventatoarea conceptului de muzeu participativ.