joi, aprilie 14, 2022

Șefii forțelor terestre, aeriene și navale, înlocuiți la un an după tentativa de puci (Turcia)

Cele mai înalte autorități militare și guvernamentale turce au decis miercuri să-i înlocuiască pe șefii armatelor terestră, aeriană și navală, la un an după tentativa de puci, au relatat canalele de televiziune de știri NTV și CNN-Turk, preluate de AFP.

Decizia în acest sens a fost luată în cadrul unei reuniuni a Consiliului militar suprem (YAS), prezidată de premierul Binali Yildirim și în prezența liderilor armatei, între care șeful Statului major, Hulusi Akar, și a mai multor miniștri.

Urmează ca președintele țării Recep Tayyip Erdogan, care avea prevăzut pentru miercuri seara un dineu de lucru cu membrii YAS, să aprobe oficial deciziile luate în cursul reuniunii de la Ankara.

Comandantul forțelor terestre, Salih Zeki Colak, cel al forțelor aeriene, Abidin Unal, și cel al marinei militare, Bulent Bostanoglu, vor fi înlocuiți de Yasar Guler, Hasan Kucukakyuz și Adnan Ozbal, respectiv, a precizat CNN Turk.

Reuniunea de patru ore a fost cea de-a treia ședință a YAS după puciul eșuat de la 15 iulie 2016, atribuit de Ankara predicatorului exilat în SUA Fethullah Gulen, care dezminte aceste acuzații. După puci a urmat un val de epurări, în special în armată, din care 149 de generali și amirali — adică aproape jumătate din numărul ofițerilor cu acest rang — au fost îndepărtați. Aceste schimbări au sporit controlul autorităților civile asupra armatei altădată atotputernică. Un alt semn în acest sens este faptul că reuniunea YAS a avut loc la palatul Cankaya, reședința de la Ankara a premierului, și nu la cartierul general al armatei.

Tot după puciul ratat s-a introdus și o altă reformă care a crescut numărul de responsabili civili în cadrul YAS, la care participă acum, în afara prim-ministrului, cei cinci vicepremieri și miniștrii apărării, afacerilor externe, de interne și al justiției, menționează AFP.

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional