luni, noiembrie 23, 2020

Șefii forțelor terestre, aeriene și navale, înlocuiți la un an după tentativa de puci (Turcia)

Cele mai înalte autorități militare și guvernamentale turce au decis miercuri să-i înlocuiască pe șefii armatelor terestră, aeriană și navală, la un an după tentativa de puci, au relatat canalele de televiziune de știri NTV și CNN-Turk, preluate de AFP.

Decizia în acest sens a fost luată în cadrul unei reuniuni a Consiliului militar suprem (YAS), prezidată de premierul Binali Yildirim și în prezența liderilor armatei, între care șeful Statului major, Hulusi Akar, și a mai multor miniștri.

Urmează ca președintele țării Recep Tayyip Erdogan, care avea prevăzut pentru miercuri seara un dineu de lucru cu membrii YAS, să aprobe oficial deciziile luate în cursul reuniunii de la Ankara.

Comandantul forțelor terestre, Salih Zeki Colak, cel al forțelor aeriene, Abidin Unal, și cel al marinei militare, Bulent Bostanoglu, vor fi înlocuiți de Yasar Guler, Hasan Kucukakyuz și Adnan Ozbal, respectiv, a precizat CNN Turk.

Reuniunea de patru ore a fost cea de-a treia ședință a YAS după puciul eșuat de la 15 iulie 2016, atribuit de Ankara predicatorului exilat în SUA Fethullah Gulen, care dezminte aceste acuzații. După puci a urmat un val de epurări, în special în armată, din care 149 de generali și amirali — adică aproape jumătate din numărul ofițerilor cu acest rang — au fost îndepărtați. Aceste schimbări au sporit controlul autorităților civile asupra armatei altădată atotputernică. Un alt semn în acest sens este faptul că reuniunea YAS a avut loc la palatul Cankaya, reședința de la Ankara a premierului, și nu la cartierul general al armatei.

Tot după puciul ratat s-a introdus și o altă reformă care a crescut numărul de responsabili civili în cadrul YAS, la care participă acum, în afara prim-ministrului, cei cinci vicepremieri și miniștrii apărării, afacerilor externe, de interne și al justiției, menționează AFP.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.