Noul președinte al Parlamentului European (PE), italianul Antonio Tajani, a dat asigurări marți în privința menținerii sediului instituției la Strasbourg, în timp ce mai mulți aleși ai orașului francez și-au exprimat îngrijorarea pentru viitorul acestuia.
Întrebat în cursul unei conferințe de presă organizate după alegerea sa la conducerea PE, Antonio Tajani a ținut să îndepărteze orice îndoială legată de intențiile sale de a muta sediul instituției.
„În ce privește sediul de la Strasbourg, există un tratat, există Curtea de Justiție care a spus ce trebuie să facem, deci trebuie să respectăm regulile. Voi respecta întotdeauna regulile tratatelor”, a declarat el.
Bătălia sediului PE revine adeseori în actualitate. Potrivit tratatelor europene, PE are sediul la Strasbourg, unde trebuie să se țină 12 sesiune plenare anual. Restul timpului, eurodeputații lucrează la Bruxelles, în special în comisii și în reuniunile grupurilor politice.
Partizanii unui sediu unic la Bruxelles — care denunță neîncetat costul financiar și ecologic al acestei transhumanțe permanente, precum și faptul că imensa clădire de la Strasbourg este folosită numai patru luni pe an—, se confruntă de mai mulți ani cu necesitatea de a modifica tratatele, ceea ce presupune unanimitatea celor 28 de state membre.
În numele respectării acestor tratate, Curtea de Justiție de la Luxembourg a respins, de altfel, la sfârșitul lui 2012, o inițiativă anti-Strasbourg care viza reducerea numărului sesiunilor anuale din capitala Alsaciei.
Marți, într-o scrisoare adresată fiecăruia dintre cei șase candidați, dată publicității în ziua alegerii președintelui Parlamentului European de către cei 751 de eurodeputați prezenți în sala de ședințe de al Strasbourg, mai mulți aleși ai capitalei alsaciene și-au exprimat îngrijorarea.
„S-ar părea că v-ați pronunțat, la fel ca toți ceilalți candidați, în favoarea unui sediu unic al Parlamentului European la Bruxelles”, au scris ei. „Suntem deosebit de surprinși de această exprimare care contravine respectării dreptului și tratatelor”, au subliniat primarul Strasbourgului, Roland Ries, președintele eurometropolei Strasbourg, Robert Herrmann, fosta eurodeputată Catherine Trautmann și președintele regiunii Grand Est, Philippe Richert.
Fostul președinte al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a apărat menținerea actualei situații.