joi, septembrie 23, 2021

Se lucrează la legislaţie: dosarul elecronic al pacientului va fi obligatoriu

Radu Țibichi (CNAS): Dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu în curând

Chiar dacă problema cardurilor de sănătate este încă într-un stadiu incert , existând multe persoane care nu au primit acest document , oficialii din sănătate se gândesc deja la pasul următor.

 Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Țibichi, a anunțat joi, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu în curând, în prezent lucrându-se la legislația incidentă.

 ‘Dosarul electronic de sănătate este un proiect finalizat, este un sistem funcțional, dar are o mare problemă, nu este obligatoriu. Avem până în acest moment peste 6 milioane de dosare constituite, acest dosar are marele avantaj că în momentul instituirii lui importă toate datele din sistemul vechi, nu va porni de la zero, ci va avea un istoric, lucrăm la legislația incidentă pentru a putea ca acest dosar să devină obligatoriu. Este de altfel o solicitare și o cerință a medicilor pentru că acest dosar, în afară de faptul că devine o colecție de date foarte de utilă a asiguraților, a persoanelor (pentru că nu se referă doar la asigurați, ci la toți cetățenii) este un instrument foarte bun pentru medici. În acest dosar vor fi, pe lângă date din istoric și cele care țin de sumarul de urgență a persoanei și informația de acolo poate salva vieți’, a arătat președintele CNAS.

 Radu Țibichi a susținut că obligativitatea se va aplica în momentul publicării ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului electronic al pacientului în Monitorul Oficial și că acest oct normativ este deja în circuitul de avizare.

 

 ‘Această obligație este instituită prin contractele încheiate de CAS. Medicii sunt foarte interesați de a lucra în acest sistem, deja aplicațiile informatice cu care lucrează sunt optimizate și compatibilizate cu sistemul dosarului electronic. Obligativitatea se va aplica în momentul publicării ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului. Acest ordin este deja în circuitul de avizare și sper ca, în scurt timp, să fie publicat în Monitorul Oficial. După publicare, în 30 de zile, toți furnizorii de servicii medicale, nu numai cei în contract cu Casa, ci și ceilalți — pentru că dosarul nu se referă doar la sistemul de asigurări, ci și la toți cetățenii, asigurați și neasigurați — sunt sigur că într-un timp foarte scurt lucrurile vor sta altfel’, a subliniat Radu Țibichi.

 Președintele CNAS a subliniat că acest dosar electronic este ‘o chestiune care e de mare perspectivă’, care va ajuta foarte mult sistemul sanitar.

 

 ‘Acest obiectiv nu ține numai de CNAS, este un dosar care gestionează date despre populație, date sensibile, proprietarul istoricului medical este cetățeanul. La început s-ar putea să pară puțin greoi, dar lumea se va obișnui. Inițializarea dosarului nu se face deocamdată cu cardul, ci cu o matrice de securitate de la medicul de familie’, a mai spus Radu Țibichi.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a mai precizat că instituția lucrează la implementarea unui nou sistem informatic, care va îngloba biletul de trimitere electronic pentru specialități medicale și pentru internare, precum și recomandarea pentru dispozitive medicale.

 ‘Ne dorim demult implementarea acestui sistem, este una din prioritățile CNAS, zilele trecute am semnat un contract cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale prin care, împreună, vom reuși să demarăm acest proiect ca prioritare și altele care sunt în lista noastră. Cred că se va materializa anul următor’, a spus Radu Țibichi. AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție