Zaman Romania

Scrisoare către Ursula von Der Leyen pentru a opri respingerile de la granița Greciei

44 de organizații și susținători ai drepturilor omului au semnat o scrisoare comună adresandu-se oficialilor Uniunii Europene, cerându-le să-și extindă sprijinul pentru a opri respingerea la granița turco-greacă, conform Stockholm Center for Freedom.

Scrisoarea, care se adresează șefului Comisiei UE, Ursula von der Leyen și lui Ylva Johansson, comisarul UE pentru Afaceri Interne, susține că deși ministrul grec al migrației a promis, la o reuniune a UE din octombrie 2021, că țara sa va investiga afirmațiile privind respingerea ilegală a refugiaților de către Grecia, acest fenomen continuă.

Nevoiți să fugă din Turcia

Semnatarii scrisorii au spus că în cea mai mare parte cetățenii unor țări precum Siria, Afganistan și Pakistan au fost supuși unor respingeri, pe lângă un număr tot mai mare de cetățeni turci, în principal membri ai mișcării Gülen și activiști kurzi care au fost nevoiți să fugă din Turcia, pentru a evita o represiune guvernamentală ca a puciul eșuat din 2016.

„Cetățenii turci care încearcă să fugă din Turcia o fac de teama persecuției. Solicitanții de azil turci care sunt respinși de Grecia se confruntă cu arestarea imediată, pedepse lungi cu închisoarea, rele tratamente și tortură”, susțin activiștii.

În scrisoare, Grecia este acuzată că a încălcat în mod constant interdicția de returnare conform dreptului internațional al drepturilor omului, precum și multe alte obligații internaționale privind drepturile omului, prin împingerea cetățenilor turci înapoi în Turcia.

Semnatarii scrisorii au cerut guvernului elen să nu mai amâne înființarea/desemnarea organismului care va fi însărcinat cu investigarea respingerii și care va include reprezentanți ai organizațiilor independente.

Printre semnatarii scrisorii s-au numărat deputații în Parlamentul European, Sira Rego, Dietmar Köster, Bettina Vollath, Thomas Vaitz și Tineke Strik, apărătorii drepturilor omului , Solidarity with OTHERS cu sediul la Bruxelles, London Advocacy, Migrant Women Association Malta și Ivorian Community of Greece.

Grupurile de ajutor și mass-media acuză frecvent Atena că organizează „respingări ilegale” ale migranților, așezământ pe care Grecia o neagă. În mai, Grecia a declarat că a împiedicat aproximativ 600 de migranți să treacă granița.

Turcia: 100.000 de arestări. Grecia: 30% mai mulți migranți

O sursă din ministerul grec al migrației a spus că aproape 30% mai mulți solicitanți de azil au încercat să vină în Grecia în primele patru luni ale anului 2022 decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, a anunțat săptămâna trecută că au fost reținute un total de 332.884 de persoane, dintre care 101.000 au fost arestate și închise, din cauza presupuselor legături cu Mișcarea Gülen, de la puciul eșuat din 2016.