Zaman Romania

Scriitoarea Elif Șafak: Cum a murit bunica mea, așa a murit și Turcia

În textul publicat la revista Der Spiegel, scriitoarea Elif Șafak a făcut o comparație impresionantă: ,,Turcia pentru mine reprezinta o sinteză a mai multor tradiții și obiceiuri. Astăzi, cum a murit bunica, așa a murit Turcia pentru mine.”

Scriitoarea Elif Șafak a criticat atitudinile dure ale guvernului AKP în carul revistei Der Spiegel (Germania). Șafak a făcut comparația dureroasă cu pierderea bunicii sale care a crescut-o cu povești, adăugănd ,,Avea o personalitate diferită. Era o laică stabilă. A adoptat stilul de viață european. Chiar dacă nu avea studii, ea era cea mai mare susținătoare pentru libertatea și pentru educația fiicei și a nepoatei sale. Ea, pentru mine, reprezenta sinteza culturilor (tradițiilor) și obiceiurilor. Aşa cum e şi Turcia. Astăzi, cum a murit bunica, așa a murit și Turcia pentru mine.”

Șafak a mai adăugat: ,,Azi, majoritatea persoanelor trăiesc în ghetouri culturale invizibile. Guvernul AKP a devenit mai autoritar de când Turcia a îmbrățișat fundamentalismul și naționalismul.

Diversitatea se topește ca un fulg de nea sub soare. Totul a devenit alb sau negru. Publicul este despărțit : ,,noi” și ,,ei”. Nu este loc de individualițăți. Descompunera și polarizarea acestei țări pe un subiect cum ar fi sărbătorirea revelionului este foarte dureroasă.