duminică, octombrie 13, 2024

SCF declanşează un semnal de alarmă privind jurnaliștii încarceraţi din Turcia

Centrul Libertăţii din Stockholm (SCF) a cerut guvernului turc să-i elibereze pe jurnaliștii închiși, să renunțe la acuzațiile inepte şi false, precum și să înceteze represiunea împotriva mass-mediei independente și de opoziție din Turcia.

SCF a ţinut un simpozion pe tema jurnaliștilor închiși din Turcia la Mänskliga Rättighetsdagarna (Forumul Suedez pentru Drepturile Omului), care a avut loc în sudul orașului Jönköping din Suedia între 9 și 11 noiembrie.

Tema acestui an la Mänskliga Rättighetsdagarna a fost viitorul drepturilor omului.

Președintele SCF, Abdullah Bozkurt, alături de coordonatorul SCF pe libertatea de exprimare şi a presei, Levent Kenez, au ținut împreună o prezentare intitulată „Jurnalistul de după gratii din Turcia”, pe data de 11 noiembrie 2017.

Kenez, un jurnalist turc care în prezent locuiește în exil la Stockholm de mai mult de un an, a împărtășit publicului prezent propria poveste privind modul în care a supraviețuit represiunilor în masă îndreptate împotriva mass-mediei critice din Turcia.

Kenez, redactor-șef la ziarul Meydan, a fost reținut împreună cu editorul general, Gülizar Baki, atunci când unitatea anti-terorism a poliției a efectuat o razie la sediul cotidianului, din cauza unui articol, declarând eșecul guvernului în stoparea din timp a puciului soldat cu eşec, măsură care ar fi putut preveni pierderea a 249 de vieți.

Ambii jurnaliști au fost eliberați ulterior, însă experienţa amarnică a lui Kenez, o altă victimă a represiunii guvernului, era departe de a se sfârși. Poliția i-a percheziționat casa cu trei zile mai târziu și a fost emis un nou mandat de detenție pe numele său.

Temându-se de ani grei de puşcărie (și chiar de posibilitatea de a-şi pierde viaţa), dacă se lăsa în voia guvernatorilor, Kenez a decis să părăsească Turcia, îndreptându-se către o țară sigură în care să poată continua să scrie și să vorbească liber fără intimidare și fără frică.

„În trecut, m-am ocupat de multe articole, investigând personal faptele unora şi editându-le pe altele, pe tema migrației, a refugiaților și a traficului de migranţi. Aţi putea spune că soarta îşi bătea joc de mine, căci am ajuns forţat să plătesc traficanţi de persoane pentru a-mi putea părăsi țara”, a spus Kenez. Jurnalistul a adăugat că se socoteşte printre cei norocoși care au reuşit să scape, în timp ce mulți alţii dintre colegii săi au rămas în urmă, fiind închiși pe baza unor acuzații totalmente false.

Bozkurt a împărtăşit online un poster cu el însuși publicat și difuzat de agenția de știri AA din Turcia (Anadolu Ajansı, în limba turcă), care arată

exact ca un afiş gen „cel mai căutat tâlhar” din filmele Western. „Acesta este modul în care guvernul turc îi atacă pe jurnaliștii critici, independenți”, a spus Bozkurt, subliniind că toate acestea sunt tactici de intimidare a jurnaliștilor exilați care au criticat măsurile luate de guvern.

 

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.