Zaman Romania

Scandal în Turcia: „Așa a protejat Zelenskiy, organizația FETO”


Un scandal a izbucnit în presa din Turcia, în urma unui articol al ziarului Aydınlık, cu titlul „Așa a protejat Zelenskiy, organizația FETO”, denumire a Mișcării Gulen, folosită de guvernul turc, considerând-o o organizație teroristă.

În știrea din Aydınlık, s-a subliniat că nu s-au luat măsuri concrete, în ciuda faptului că Ambasada Turciei de la Kiev a informat despre partea ucraineană a instituțiilor FETO. Fotografia al membrul Mișcării Gulen, Yunus Erdoğdu cu Zelenski a fost inclusă în articol.

„Fostul corespondent ucrainean al Agenției de știri, Cihan, care a apărut alături de Zelenskiy, membru fugar al FETO, Yunus Erdoğdu, este fondatorul ukrainehaber.com. Site-ul, care a început să funcționeze în 2013, este încă activ. Există multe site-uri de știri care exonerează FETO, pe care o numesc „Mișcarea Gülen sau Hizmet”, și acuză Turcia. Site-ul este atât de nesăbuit încât un interviu cu Fethullah Gülen a fost publicat imediat după 15 iulie!”, se arată în articol.

Yunus Erdoğdu alături de Zelenski, în timpul unei conferințe.

Jurnalistul„terorist” a lucrat și pentru publicația care-l acuză 

După titlul lui Aydınlık, Yunus Erdoğdu a făcut o declarație pe contul său de socializare și a declarat că știrile sale au fost publicate, de asemenea, pe site-ul Aydınlık pentru o perioadă.

„În timp ce ocupația rusă continua fără milă în Ucraina, am văzut că am fost vizat într-un titlu de știri din ziarul Aydınlık semnat de Ișıkgün Akfırat. Este o ironie pentru că am început să scriu pentru ziarul Aydınlık după ce agenția de știri Cihan a fost închisă, adică pe 15 iulie 2016. Acum îmi șterg în grabă știrile de pe site-ul lor. Dacă urma să mă țintiți, ați fi șters știrile în prealabil. Știu că v-am neglijat în ultima vreme, nu am trimis știri, nu voi nu trebuia să faci asta.”, a declarat jurnalistul.

Cum se apără ziarul?

Editorul-șef al ziarului Aydınlık, İlker Yücel, a declarat că a început campania „reporteri voluntari în Europa” pentru site-ul web al lui Aydınlık și că 550 de persoane au aplicat în acest domeniu. 

İlker Yücel a declarat că articolele a 230 de oameni din Europa au fost publicate și Yunus Erdoğdu a fost unul dintre ei. Spunând că cinci dintre articolele lui Yunus Erdoğdu au fost publicate până acum pe site-ul lui Aydınlık, İlker Yücel a declarat că, după ce biroul din Ucraina al lui Aydınlık a fost avertizat, articolele sale nu au fost publicate din nou.

„Yunus Erdoğdu nu a fost niciodată reporter pentru Aydınlık, niciuna dintre știrile lui nu a fost publicată în ziarul Aydınlık. El a trimis știri de câteva zile din Ucraina celor peste 200 de reporteri voluntari ai echipei noastre europene în 2016.”, s-a apărat conducere.

Centrul de știri Aydınlık l-a scos pe Erdoğdu din rețeaua sa de voluntari pe motiv că este „nefiabil”