marți, septembrie 21, 2021

Scandal în Franța. Adepții lui Erdogan amenință că vor da foc chioșcurilor care afișeaza revista Le Point.

Coperta revistei Le Point din această săptămână prezintă o imagine cu Erdogan cu titlul „Dictatorul”.

Cât de departe va merge Erdogan? Iluzia grandorii, reţelele sale din Franţa, ofensiva sa împotriva Algeriei, crimele sale… „, se menţionează într-un subtitlu.

Revista a publicat, de asemenea, un editorial în care preşedintele turc este comparat cu fostul dictator german Adolf Hitler.

O înregistrare care a circulat pe social media arată cum un poster al copertei Le Point este înlăturat dintr-un chioşc din sudul Franţei după ce un grup de bărbaţi, din câte se pare susţinători ai lui Erdogan, îi cer să renunţe la afiş.

Proprietarul chioşcului din Le Pontet, o suburbie a Avignon, a declarat revistei că a fost ameninţat că chioşcul va fi incendiat.

Vânzătorul chioșcului Sylvain Ali, povestește cum s-a derulat ziua lui de vineri :Dimineață, am fost luat la rost de un trecător cum că nu mi-e rușine să afișez revista în chioșcul meu. Apoi alții, în majoritate turci, au venit. Se simțea că că vor ataca rău de tot. A trebuit să le explic că noi, vânzătorii de ziare și reviste  nu am scris noi articolele și nici nu am ales să punem la vedere coperta revistei le Point. Am încercat si eu cât am putut să le explic ce înseamnă libertatea presei dar a fost total inutil

În cele din urmă, posterul a fost plasat înapoi şi jandarmeria a fost trimisă să păzească chioşcul de ziare, relatează Le Point.

Amenințări din partea suporterilor lui Erdogan că   „ le vor da foc„

Proprietarii de chioșcuri de ziare care nu au cheia de la vitrine, care sa le permita să retraga ei insisi afișul, au apelat la prestatari, speriindu-se de degradarea situației.

Cu fiecare clipă care trecea, partizanii lui Erdogan se grupau împrejurul chioșcului din Pontet încercând prin orice mijloace să extragă cele două afișe.

Au contactat Redacția Le Point, Comisariatul de Poliție, Primăria , Societatea JC Decaux apoi Societatea  Médiakiosk  apoi s-au reîntors aducând cu ei un…portret al președintelui Erdogan.

”Era din ce în ce mai multă lume , pe de o parte poliție, pe de altă parte tineri care amenințau că ne pun foc.Am sunat pină la urmă oamenii de la Médiakiosk care se ocupă de vitrine, să vină și să retragă afișul cu coperta revistei  Le Point,! ”povestește Julie, soția proprietarului chioșcului.

Președintele Macron a reacționat imediat

„Libertatea presei nu are preţ: fără ea, este dictatură”, a adăugat Macron în postarea sa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a caracterizat luni drept „inacceptabilă” înlăturarea posterului unei reviste care îl critica pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dintr-un stand de ziare din sudul Franţei, relatează DPA.

„Este cu totul inacceptabil ca postere ale @LePoint să fie retrase din chioşcurile de ziare pe motiv că ele displac duşmanilor democraţiei, în Franţa sau peste hotare”, a postat Macron pe Twitter. http://www.lepoint.fr/societe/quand-les-soutiens-d-erdogan-s-en-prennent-au-point-27-05-2018-2221713_23.php

 

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia