joi, aprilie 7, 2022

Scandal în Franța. Adepții lui Erdogan amenință că vor da foc chioșcurilor care afișeaza revista Le Point.

Coperta revistei Le Point din această săptămână prezintă o imagine cu Erdogan cu titlul „Dictatorul”.

Cât de departe va merge Erdogan? Iluzia grandorii, reţelele sale din Franţa, ofensiva sa împotriva Algeriei, crimele sale… „, se menţionează într-un subtitlu.

Revista a publicat, de asemenea, un editorial în care preşedintele turc este comparat cu fostul dictator german Adolf Hitler.

O înregistrare care a circulat pe social media arată cum un poster al copertei Le Point este înlăturat dintr-un chioşc din sudul Franţei după ce un grup de bărbaţi, din câte se pare susţinători ai lui Erdogan, îi cer să renunţe la afiş.

Proprietarul chioşcului din Le Pontet, o suburbie a Avignon, a declarat revistei că a fost ameninţat că chioşcul va fi incendiat.

Vânzătorul chioșcului Sylvain Ali, povestește cum s-a derulat ziua lui de vineri :Dimineață, am fost luat la rost de un trecător cum că nu mi-e rușine să afișez revista în chioșcul meu. Apoi alții, în majoritate turci, au venit. Se simțea că că vor ataca rău de tot. A trebuit să le explic că noi, vânzătorii de ziare și reviste  nu am scris noi articolele și nici nu am ales să punem la vedere coperta revistei le Point. Am încercat si eu cât am putut să le explic ce înseamnă libertatea presei dar a fost total inutil

În cele din urmă, posterul a fost plasat înapoi şi jandarmeria a fost trimisă să păzească chioşcul de ziare, relatează Le Point.

Amenințări din partea suporterilor lui Erdogan că   „ le vor da foc„

Proprietarii de chioșcuri de ziare care nu au cheia de la vitrine, care sa le permita să retraga ei insisi afișul, au apelat la prestatari, speriindu-se de degradarea situației.

Cu fiecare clipă care trecea, partizanii lui Erdogan se grupau împrejurul chioșcului din Pontet încercând prin orice mijloace să extragă cele două afișe.

Au contactat Redacția Le Point, Comisariatul de Poliție, Primăria , Societatea JC Decaux apoi Societatea  Médiakiosk  apoi s-au reîntors aducând cu ei un…portret al președintelui Erdogan.

”Era din ce în ce mai multă lume , pe de o parte poliție, pe de altă parte tineri care amenințau că ne pun foc.Am sunat pină la urmă oamenii de la Médiakiosk care se ocupă de vitrine, să vină și să retragă afișul cu coperta revistei  Le Point,! ”povestește Julie, soția proprietarului chioșcului.

Președintele Macron a reacționat imediat

„Libertatea presei nu are preţ: fără ea, este dictatură”, a adăugat Macron în postarea sa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a caracterizat luni drept „inacceptabilă” înlăturarea posterului unei reviste care îl critica pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dintr-un stand de ziare din sudul Franţei, relatează DPA.

„Este cu totul inacceptabil ca postere ale @LePoint să fie retrase din chioşcurile de ziare pe motiv că ele displac duşmanilor democraţiei, în Franţa sau peste hotare”, a postat Macron pe Twitter. http://www.lepoint.fr/societe/quand-les-soutiens-d-erdogan-s-en-prennent-au-point-27-05-2018-2221713_23.php

 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.