vineri, aprilie 19, 2024

Scandal în Franța. Adepții lui Erdogan amenință că vor da foc chioșcurilor care afișeaza revista Le Point.

Coperta revistei Le Point din această săptămână prezintă o imagine cu Erdogan cu titlul „Dictatorul”.

Cât de departe va merge Erdogan? Iluzia grandorii, reţelele sale din Franţa, ofensiva sa împotriva Algeriei, crimele sale… „, se menţionează într-un subtitlu.

Revista a publicat, de asemenea, un editorial în care preşedintele turc este comparat cu fostul dictator german Adolf Hitler.

O înregistrare care a circulat pe social media arată cum un poster al copertei Le Point este înlăturat dintr-un chioşc din sudul Franţei după ce un grup de bărbaţi, din câte se pare susţinători ai lui Erdogan, îi cer să renunţe la afiş.

Proprietarul chioşcului din Le Pontet, o suburbie a Avignon, a declarat revistei că a fost ameninţat că chioşcul va fi incendiat.

Vânzătorul chioșcului Sylvain Ali, povestește cum s-a derulat ziua lui de vineri :Dimineață, am fost luat la rost de un trecător cum că nu mi-e rușine să afișez revista în chioșcul meu. Apoi alții, în majoritate turci, au venit. Se simțea că că vor ataca rău de tot. A trebuit să le explic că noi, vânzătorii de ziare și reviste  nu am scris noi articolele și nici nu am ales să punem la vedere coperta revistei le Point. Am încercat si eu cât am putut să le explic ce înseamnă libertatea presei dar a fost total inutil

În cele din urmă, posterul a fost plasat înapoi şi jandarmeria a fost trimisă să păzească chioşcul de ziare, relatează Le Point.

Amenințări din partea suporterilor lui Erdogan că   „ le vor da foc„

Proprietarii de chioșcuri de ziare care nu au cheia de la vitrine, care sa le permita să retraga ei insisi afișul, au apelat la prestatari, speriindu-se de degradarea situației.

Cu fiecare clipă care trecea, partizanii lui Erdogan se grupau împrejurul chioșcului din Pontet încercând prin orice mijloace să extragă cele două afișe.

Au contactat Redacția Le Point, Comisariatul de Poliție, Primăria , Societatea JC Decaux apoi Societatea  Médiakiosk  apoi s-au reîntors aducând cu ei un…portret al președintelui Erdogan.

”Era din ce în ce mai multă lume , pe de o parte poliție, pe de altă parte tineri care amenințau că ne pun foc.Am sunat pină la urmă oamenii de la Médiakiosk care se ocupă de vitrine, să vină și să retragă afișul cu coperta revistei  Le Point,! ”povestește Julie, soția proprietarului chioșcului.

Președintele Macron a reacționat imediat

„Libertatea presei nu are preţ: fără ea, este dictatură”, a adăugat Macron în postarea sa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a caracterizat luni drept „inacceptabilă” înlăturarea posterului unei reviste care îl critica pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dintr-un stand de ziare din sudul Franţei, relatează DPA.

„Este cu totul inacceptabil ca postere ale @LePoint să fie retrase din chioşcurile de ziare pe motiv că ele displac duşmanilor democraţiei, în Franţa sau peste hotare”, a postat Macron pe Twitter. http://www.lepoint.fr/societe/quand-les-soutiens-d-erdogan-s-en-prennent-au-point-27-05-2018-2221713_23.php

 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.