Zaman Romania

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt timp de la vestea dezastrului.

Flash, Kika, Oscar, Athos, Willow, şi Nera, alături de stăpânii lor Liviu Ionescu, Mădălin Ion, Carmen Popescu, Oana Marica, Adriana Grigore, Cosmin Rădulescu, dar şi de şeful ISU Dolj, Bogdan Vlăduţoiu, şi de Radu Marin, coordonator operaţiuni speciale, au reușit să salveze patru persoane.

Delegația română a fost condusă de chinologul Liviu Ionescu din Craiova, președintele Comisiei Mondiale a Federației Chinologice Internaționale. Acesta a povestit reporterilor Zaman despre întreaga experiență.

Cum ați primit vestea cutremurului?

În momentul când am auzit despre cutremur, deja strategia de organizare și intervenție mi s-a declanșat în minte: care re sunt țările care pot intervenii, cum putem ajunge, cu ce fond canin, cu ce pot să ajut. Este un protocol, în raport de tipul de dezastru se fac și echipele canine și trebuie să te gândești la logistică, la oamenii și câinii pe care-i selectezi pentru a salva cât mai multe vieți.

Am plecat direct în Hatay, chiar în centru orașului. Am fost preluați de jandarmia turcă și am avut un traducător. Ei ne-au distribuit unde aveau nevoie de echipele de căutare canină. Noi am fost la dispoziția jandarmerie turce în orice zonă în care am fost solicitați, fie că a fost ziua sau noaptea. Nu știai când ești chemat.

Care a fost prima impresie când ați ajuns?

Este a doua venirea a mea în Turcia. Am mai fost în echipa României cu o echipă canină în urma cutremurului din 1999, lângă Istanbul. Fără să-ți dai seama îți vin acele imagini, încerci să nu faci aceleași greșeli și nu să nu mai ai același șoc psiho-emoțional. 

Ceea ce m-a frapat pe mine este următorul lucru! Avem imagini în minte cu Hatay înainte de eveniment. Eu știam că palmierii erau pe mijlocul străzii, te așteptai să vezi totul verde și frumos, dar totul era gri, totul era dărâmat, străzi întregi. 

Cum ați descrie locul?

O imagine pe care speria să nu o vezi. Indiferent la câte filme de groază te-ai uitat, ceea ce s-a întâmplat în Turcia, la scara la care a fost, este mult mai dur decât orice film horror pe care l-ai putea vedea.

Am dat pe mental pe pilot automat. A văzut imagini de nedescris. Imagini pe care nu le aștept să le văd rapid. Prea s-au desfășurat toate în timp alert. Am văzut situații pe care mă așteptam să le văd in timp, dar cred că într-o zi le-am văzut pe toate.

Cum a fost experiența pentru câini?

Pentru câini a fost obositor. Ei au lucrat ziua și noapte, într-un program care nu era prestabilit. A fost un efort mare fizic și psihic. Simțeam că deși ei își doresc să lucrez 24/24, randamentul începuse să scadă. Fapt pentru care pe s-a mers pe sistemul double-check.

De exemplu, o echipă din România venea și semnaliza, indiferent dacă știam că persoana este în viață sau nu. Noi ieșeam din zonă și venea o altă echipă din altă țară, pentru a vedea cum semnalizează și ei. Dacă se agitau și ei, clar că acolo era ceva. Fie am fost noi primii și au venit alții să verifice, fie am mers noi să verificăm.

Din punctul meu de vedere, autoritățile turce au făcut tot ce se putea uman pentru a salva cât mai multe vieți. Au încercat să ne înțeleagă sistemul, logistica și să se adapteze.

Mulțumirii din partea poporului turc

Mulțumirea populație se vedea pe stradă. Te trăgeau, te felicitau, te îmbrățișau, îți sărutau  mâna, mulțumeau foarte mult. 

Eu fiind profesor de etologie, am avut voluntari turci care au venit în România și când auzeau că am fost în Turcia, îmi mulțumea de fiecare dată, chiar dacă ne vedeam în fiecare zi și ne întâlneam de mai mai multe ori în aceeași zi. Cum mă vedeau, cum îmi mulțumeau. Populația și statul turc și-a arătat mulțumirea și respectul.

Despre Centru Național de Educare Canină. „Ambasador al României”

Centru s-a înființat la Craiova, în primăvara lui 1994 și a început cu o selecție de ciobăneşti germani. Centru este singurul club național de specialitate, reprezentant al României la Federația Chinologică Internațională și la Federația Internaționala a Câinilor de Salvare(IRO).

Astâzi, după 30 de ani, centru este un ambasador al României, a participat la mai multe campionate mondiale. Este triplu vicecampion mondial pe echipe și la ultima ediție, din 2021, este campion mondial pe echipe la specialitate de urmă. Centru a organizat cinci campionate mondiale pentru câini de căutare și salvare.