vineri, noiembrie 22, 2024

S-a întâmplat în sala de judecată a Tribunalului Penal Internațional de la Haga

Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, a murit după ce a băut otravă.

Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, ‘a murit într-un spital din Haga după ce a băut otravă’ în sala de judecată a Tribunalului Penal Internațional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI), a anunțat agenția oficială croată Hina, relatează AFP și Reuters.

Slobodan Praljak,
Sala de judecată a TPI în care acuzatul croat Slobodan Praljak „a băut otravă” este o „scenă a crimei” și poliția olandeză a decis deschiderea unei anchete, a declarat judecătorul care prezida ședința, Carmel Agius.

Incidentul s-a produs după ce TPI a decis menținerea sentințelor pronunțate anterior împotriva lui Jadranko Prlic, fost ministru al apărării al croaților bosniaci, și a altor cinci foști lideri croați din Bosnia, între care și Praljak. Judecătorul care prezida ședința a chemat doctorul și a ordonat suspendarea lucrărilor.

Praljak, fost comandant al forțelor croate din Bosnia acum în vârstă de 72 de ani, a strigat „Praljak nu este criminal. Resping verdictul vostru” — verdict care a confirmat condamnarea sa la 20 de ani de închisoare. Imediat după aceea, acesta a scos din buzunar un recipient și i-a înghițit conținutul, în fața camerelor de filmare. Avocatul său a declarat că Praljak a luat otravă, iar judecătorul Carmel Agius a suspendat ședința. La intrarea în tribunal a sosit rapid o ambulanță, iar zona a fost survolată de un elicopter.

Decesul lui Praljak a fost anunțat de mass-media croate, între care postul de televiziune privat N1 și principalele ziare, Jutarnji List și Vecernji List, înainte de a fi confirmat de Hina, care a citat o sursă apropiată acuzatului.

Sala de judecată a TPI în care acuzatul croat Slobodan Praljak „a băut otravă” este o „scenă a crimei” și poliția olandeză a decis deschiderea unei anchete, a declarat judecătorul care prezida ședința, Carmel Agius.

Cazul împotriva lui Praljak și a celorlalți cinci acuzați a fost unul din cele mai ample și complexe judecate de TPI de la crearea sa, în 1993. Toți șase au fost găsiți vinovați în prima instanță de crime împotriva umanității și încălcarea legilor războiului și a Convențiilor de la Geneva și „rămân condamnați de crime numeroase și foarte grave”, a subliniat miercuri judecătorul Carmel Agius.

Războiul din Bosnia s-a soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

Ședința de miercuri ar fi trebuit să fie ultima pentru TPI înainte de închiderea sa în decembrie, după 24 de ani în care a fost chemat să ia decizii în legătură cu cele mai grave atrocități comise în Europa după Al Doilea Război Mondial.

 

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.