vineri, aprilie 19, 2024

Rusia cere explicații Turciei după ce Erdogan a declarat că obiectivul său este înlăturarea lui Al-Assad

Rusia i-a cerut miercuri oficial explicații președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după ce acesta a declarat că obiectivul intervenției armatei țării sale în Siria este ‘să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad’, transmite AFP.

‘Este o declarație foarte gravă care contrazice în mare toate declarațiile precedente’, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Sperăm evident că partenerii noștri turci ne vor oferi în cel mai scurt timp clarificări pe acest subiect’, a adăugat el.

In linia totalei incoerenţe cu care  a reuşit să obişnuiască opinia internaţională, Erdogan a spus marți, în timpul unei reuniuni la Istanbul, că armata turcă are un singur obiectiv: ‘Să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad (…) și nimic altceva’. Ori, se ştie, principalul scop al Rusiei este tocmai protejarea regimului Assad, preşedintele sirian fiind considerat un fel de pupilă al „ţarului„.

esad-erdogan-640x360

Trupele turce desfășoară din luna august o operațiune militară în Siria împotriva grupărilor jihadiste care acționează aproape de frontiera cu Turcia, dar și împotriva milițiilor kurde, pentru a opri avansul acestora din urmă în contextul înfrângerilor suferite de jihadiști și de alte grupări rebele care luptă împotriva armatei siriene.

Statul Major turc a acuzat săptămâna trecută regimul de la Damasc pentru moartea a patru soldați turci în Siria, incident abordat și într-o convorbire telefonică pe care Erdogan a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Turcia și Rusia au inițiat un proces de reconciliere după tensiunile înregistrate în relațiile bilaterale în urma doborârii în noiembrie anul trecut a unui bombardier rus la frontiera siriano-turcă. Însă abordarea lor în conflictul sirian rămâne diametral opusă, Erdogan dorind înlăturarea de la putere a președintelui Al-Assad, care este însă sprijinit de Moscova.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.