sâmbătă, mai 11, 2024

România votează azi : Alegerile vor duce la formarea noului Parlament

    Prima atribuţie importantă pe care şi-o va exercita noul parlament este votul pentru componenţa şi programul viitorului guvern.

    Nici un cabinet nu poate funcţiona fără sprijinul unei majorităţi în parlament, iar măsurile pe care le va promova depind în mare măsură de interesele şi priorităţile partidelor care îl susţin. Doar parlamentul poate demite guvernul: prin adoptarea unei moţiuni de cenzură.

 Parlamentul, instituţie fundamentală. Parlamentarii adoptă legi, votează Guvernul şi şefii serviciilor secrete

 

       Activitatea miniştrilor poate fi şi ea sancţionată simbolic prin moţiuni simple. Principala activitate a parlamentarilor constă însă în dezbaterea şi adoptarea legilor. Indiferent că sunt iniţiate de senatori şi deputaţi, de guvern sau de cetăţeni, toate proiectele ajung până la urmă să fie supuse unui vot în Parlament. Propunerile legislative se dezbat şi se votează mai întâi în comisii, apoi în plen.

alegeri-parlamentare-300x176 În funcţie de domeniul legii, rolul decizional aparţine Camerei Deputaţilor sau Senatului.

     Parlamentarii numesc conducerile şi controlează activitatea unor instituţii publice importante. Şefii de la SRI şi SIE, Avocatul Poporului, consiliile de administraţie de la Banca Naţională, Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi TVR şi Radioul public trebuie să primească votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.O parte dintre judecătorii Curţii Constituţionale sunt, de asemenea, propuşi şi numiţi de Parlament. O zi pe săptămână, vinerea, aleşii ar trebui să părăsească Palatul Parlamentului şi să se întoarcă în mijlocul celor care i-au trimis acolo.La cabinetele parlamentare din ţară, senatorii şi deputaţii trebuie să acorde audienţe şi să discute direct cu oamenii problemele din circumscripţiile lor.sursă tvr

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.