„Fiecare român trebuie să simtă că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene vizează cetăţenii şi aşteptările lor cu privire la UE”, afirmă ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, într-un comunicat al MAE, MAE precizează că în cadrul şedinţei au fost evidenţiate progresele înregistrate în procesul de pregătire a preşedinţiei României la Consiliul UE, mandat pe care ţara noastră îl va exercita timp de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019. Totodată, au fost stabilite liniile de acţiune necesare continuării demersurilor de organizare, în conformitate cu deciziile adoptate la a cincea întrunire a Consiliului interministerial pentru pregătirea şi exercitarea preşedinţiei României la Consiliul UE.
A fost început procesul de organizare a acţiunilor din cadrul preşedinţiei României la Consiliul UE în toată ţara.
„Este important să profităm de acest moment pentru a creşte gradul de cunoaştere a României, iar în acest sens dorim să implicăm toate resursele disponibile, atât pe plan naţional, cât şi local. Obiectivul nostru este ca fiecare român, oriunde s-ar afla, să simtă că deţine o parte din această Preşedinţie şi că, într-adevăr, acest mandat este despre cetăţeni şi aşteptările lor cu privire la Uniunea Europeană, precum şi despre rolul ţării noastre în cadrul proiectului comunitar”, a subliniat Negrescu.
România va asuma, pentru şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, preşedinţia Consiliului UE – una din cele şapte instituţii ale Uniunii. Ţara noastră face parte din trio-ul de preşedinţii care mai include Finlanda şi Croaţia, se mai arată în comunicat