joi, martie 28, 2024

România îşi exercită de azi mandatul de președinte al Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva

România își exercită, începând de luni, mandatul de președinte al Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„România face parte din grupul celor șase state (P6) care vor deține, pe parcursul anului 2017, prin rotație alfabetică, președinția Conferinței pentru Dezarmare (CD). România își va exercita mandatul în perioada 23 ianuarie — 19 februarie 2017, fiind prima țară care va conduce lucrările Conferinței în 2017. Președinția este exercitată de ambasadorul Adrian Vierița, Reprezentant permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Geneva.

Potrivit sursei citate, „preluarea președinției CD reprezintă o nouă oportunitate pentru România de a reitera sprijinul politic ferm pentru acest for multilateral de negociere în domeniul dezarmării și pentru eforturile de revitalizare a activităților sale, prin adoptarea cât mai curând posibil, prin consens, a unui program de lucru”.

În calitate de stat care va asigura prima președinție în 2017, România a demarat consultări cu grupurile regionale și cu statele membre ale acestui for în vederea identificării temelor care ar putea coagula consensul membrilor CD și a direcțiilor realiste de acțiune

 

„De la înființarea sa în 1979, Conferința pentru Dezarmare de la Geneva s-a consacrat sub sintagma de „unic for de negocieri multilaterale în domeniul dezarmării”. Sub auspiciile acesteia s-au negociat principalele documente juridice multilaterale în domeniu: Tratatul pentru neproliferarea armelor nucleare (NPT), Convenția privind interzicerea armelor biologice (BWC) și chimice (CWC), Tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT)”, se menționează în comunicatul citat.

Conferința pentru Dezarmare este forumul consacrat pentru realizarea de progrese pe temele de interes larg în domeniul dezarmării nucleare și neproliferării, precum negocierea unui tratat de interzicere a producției de material fisionabil în scopuri militare (FMCT). În prezent, Conferința pentru Dezarmare are în atenție următoarele teme: dezarmarea nucleară (ND), prevenirea cursei înarmărilor în spațiul extra-atmosferic (PAROS), garanțiile negative de securitate (NSA), transparența în domeniul armamentelor.

Tratatul pentru neproliferarea armelor nucleare (NPT), Convenția privind interzicerea armelor biologice (BWC) și chimice (CWC), Tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT)au fost negociate de-a lungul vremii sub auspiciile CD.

 

„Activitatea de fond a Conferinței a rămas blocată, în ultimii ani, din cauza imposibilității adoptării, prin consens, a programului de lucru”, MAE.ro/Agerpres.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne