marți, aprilie 23, 2024

ROMÂNIA CEREALELOR..

Statele membre ale Uniunii Europene au produs în anul 2016 o cantitate de 301,8 milioane de tone de cereale (inclusiv orez), 21,76 milioane de tone provenind din România, care a fost depășită de Franța, cu 54,2 milioane de tone de cereale, Germania, cu 45,4 milioane de tone, Polonia, cu 29,8 milioane de tone, Spania, cu 24,1 milioane de tone, și Marea Britanie, cu 21,9 milioane de tone, arată datele publicate joi de Eurostat.

România, al cincilea producător de cereale din Uniunea Europeană, în 2016

România a fost a opta putere agricolă a UE în 2016, cu 15,4 miliarde de euro sau 4% din totalul UE.

Potrivit acestor date, România a devansat în 2016 Italia, care a avut o producție de cereale de 18,2 milioane de tone, și Ungaria, cu 16,6 milioane de tone.

Producția de cereale a UE a scăzut anul trecut cu 4,3% comparativ cu cea consemnată în 2015, de 315,2 milioane de tone. Chiar dacă Franța a rămas lider în UE, producția sa de cereale a coborât cu 25,4% comparativ cu 2015. Această tendință de scădere a producției de cereale s-a înregistrat în majoritatea statelor membre. Cele mai mari scăderi procentuale s-au înregistrat în Cipru (minus 88,2%), Estonia (minus 39,2%), Belgia (minus 28,9%) și Franța (minus 25,4%).Eurostat subliniază că producția de cereale este puternic influențată de condițiile meteo, iar 2016 pare să fi fost un an mai favorabil pentru statele membre din Europa Centrală și din sudul Europei și mai puțin favorabil pentru statele din zona nordică a continentului.

În România, cerealele ocupă 60% din suprafața țării.

De ademenea, tot potrivit Eurostat, România a fost a opta putere agricolă a UE în 2016, cu 15,4 miliarde de euro sau 4% din totalul UE. Producția agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 405 miliarde de euro în 2016, cu 2,8% mai mică decât în 2015. În cazul României, valoarea producției agricole a crescut ușor, cu 0,9%, în 2016 comparativ cu 2015, în principal ca urmare a unei creșteri cu 4,7% a valorii serviciilor agricole, în timp ce valoarea producției animale a scăzut cu 5%, iar cea a culturilor agricole a urcat cu 3,6%.

România a înregistrat în acest an recorduri istorice la nouă culturi agricole, ceea ce arată dimensiunea potențialului de care dispunem, a declarat, pe 20 noiembrie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere privind satul românesc desfășurată la Academia Română.

„anul 2017 este unul excepțional, fără precedent, cu producții istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent”, la grâu, rapiță, mazăre, orz, orzoiacă și floarea soarelui, iar la toate acestea, în mod sigur, se vor adăuga recolta de porumb boabe și încă alte două producții.

Șeful MADR a precizat de nenumărate ori în spațiul public că „anul 2017 este unul excepțional, fără precedent, cu producții istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent”, la grâu, rapiță, mazăre, orz, orzoiacă și floarea soarelui, iar la toate acestea, în mod sigur, se vor adăuga recolta de porumb boabe și încă alte două producții.

 

 

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.