miercuri, septembrie 20, 2023

ROMÂNIA CEREALELOR..

Statele membre ale Uniunii Europene au produs în anul 2016 o cantitate de 301,8 milioane de tone de cereale (inclusiv orez), 21,76 milioane de tone provenind din România, care a fost depășită de Franța, cu 54,2 milioane de tone de cereale, Germania, cu 45,4 milioane de tone, Polonia, cu 29,8 milioane de tone, Spania, cu 24,1 milioane de tone, și Marea Britanie, cu 21,9 milioane de tone, arată datele publicate joi de Eurostat.

România, al cincilea producător de cereale din Uniunea Europeană, în 2016

România a fost a opta putere agricolă a UE în 2016, cu 15,4 miliarde de euro sau 4% din totalul UE.

Potrivit acestor date, România a devansat în 2016 Italia, care a avut o producție de cereale de 18,2 milioane de tone, și Ungaria, cu 16,6 milioane de tone.

Producția de cereale a UE a scăzut anul trecut cu 4,3% comparativ cu cea consemnată în 2015, de 315,2 milioane de tone. Chiar dacă Franța a rămas lider în UE, producția sa de cereale a coborât cu 25,4% comparativ cu 2015. Această tendință de scădere a producției de cereale s-a înregistrat în majoritatea statelor membre. Cele mai mari scăderi procentuale s-au înregistrat în Cipru (minus 88,2%), Estonia (minus 39,2%), Belgia (minus 28,9%) și Franța (minus 25,4%).Eurostat subliniază că producția de cereale este puternic influențată de condițiile meteo, iar 2016 pare să fi fost un an mai favorabil pentru statele membre din Europa Centrală și din sudul Europei și mai puțin favorabil pentru statele din zona nordică a continentului.

În România, cerealele ocupă 60% din suprafața țării.

De ademenea, tot potrivit Eurostat, România a fost a opta putere agricolă a UE în 2016, cu 15,4 miliarde de euro sau 4% din totalul UE. Producția agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 405 miliarde de euro în 2016, cu 2,8% mai mică decât în 2015. În cazul României, valoarea producției agricole a crescut ușor, cu 0,9%, în 2016 comparativ cu 2015, în principal ca urmare a unei creșteri cu 4,7% a valorii serviciilor agricole, în timp ce valoarea producției animale a scăzut cu 5%, iar cea a culturilor agricole a urcat cu 3,6%.

România a înregistrat în acest an recorduri istorice la nouă culturi agricole, ceea ce arată dimensiunea potențialului de care dispunem, a declarat, pe 20 noiembrie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere privind satul românesc desfășurată la Academia Română.

„anul 2017 este unul excepțional, fără precedent, cu producții istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent”, la grâu, rapiță, mazăre, orz, orzoiacă și floarea soarelui, iar la toate acestea, în mod sigur, se vor adăuga recolta de porumb boabe și încă alte două producții.

Șeful MADR a precizat de nenumărate ori în spațiul public că „anul 2017 este unul excepțional, fără precedent, cu producții istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent”, la grâu, rapiță, mazăre, orz, orzoiacă și floarea soarelui, iar la toate acestea, în mod sigur, se vor adăuga recolta de porumb boabe și încă alte două producții.

 

 

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.