joi, aprilie 25, 2024

România a înregistrat cea mai mare creștere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană în perioada aprilie – iunie 2017

Cu un avans de 5,7% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a înregistrat cea mai mare creștere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană în perioada aprilie – iunie 2017, arată o estimare preliminară, publicată miercuri de Eurostat.

Eurostat_Country_Profiles_toolsConform Eurostat, produsul intern brut al României a înregistrat atât în primul trimestru al acestui an, cât și în trimestrul al doilea un avans 5,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În aceeași perioadă, PIB a crescut cu 2,2% în zona euro și cu 2,3% în UE, după o creștere de 1,9%, respectiv 2,1% în primul trimestru.

De asemenea, în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, România a înregistrat o creștere economică de 1,6%, ceea ce o plasează pe locul secund în UE după Suedia, care a înregistrat o creștere economică de 1,7% de la un trimestru la altul. Și în acest caz, avansul economiei românești este mult superior mediei din UE și din zona euro, unde PIB a crescut cu 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,5% în primele trei luni în ambele cazuri.

Datele publicate de Eurostat sunt similare cu cele anunțate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit căruia în trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,9%, pe seria brută.

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II 2017, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%. Față de același trimestru din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,7%.

Eurostat subliniază, însă, că datele comunicate miercuri ar putea fi revizuite într-o nouă estimare care ar urma să fie dată publicității în data de 7 septembrie 2017.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org