Turcia a respins cererile de cetățenie ale unor refugiați uiguri din cauza riscurilor pentru „securitatea națională” sau „ordinea socială” a țării, conform Stockholm Center For Freedome.
Erkin Ekrem, directorul Institutului de Cercetare Uigură din Ankara, a declarat că adjunctul ministrului turc de interne, İsmail Çataklı i-a spus lui și altor reprezentanți uiguri anul trecut că unii cetățeni străini din Turcia, inclusiv uigurii din China, sunt considerați riscuri pentru securitatea națională.
„Toate cererile familiei mele au fost respinse, inclusiv cele ale soției și copiilor mei”, a declarat un ungur,care locuiește în Turcia.
Un tratat de extrădare Turcia-China semnat în 2017, care încă așteaptă ratificarea de către parlamentul turc, a generat temeri că ar putea fi folosit pentru a viza uigurii din Turcia.
Se estimează că aproximativ 50.000 de uiguri trăiesc în prezent în Turcia, ceea ce o face cea mai mare diasporă uigură din lume.
Uigurii și-au căutat refugiu în Turcia datorită legăturilor culturale comune. Turcia, cu toate acestea, a devenit mai puțin vocală cu privire la situația uigurilor în ultimii ani, deoarece a dezvoltat legături economice cu China.
Potrivit unui raport publicat de Proiectul Uyghur pentru Drepturile Omului (UHRP) din Washington, Turcia a crescut deportările, detențiile și supravegherea populației sale uigure și nu mai este refugiul sigur pe care l-a fost cândva pentru refugiații uiguri.