miercuri, aprilie 24, 2024

Reuniune informală ministerială la Londra

Miniştri de externe din Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia, România și Slovenia. Securitatea europeană și internațională – pe agendă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează într-un comunicat de presă că întâlnirea a oferit prilejul unui schimb de opinii pe teme de actualitate privind securitatea europeană și internațională. Au fost abordate, printre altele, stadiul implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia, evoluțiile regionale de securitate (Balcanii de Vest, vecinătatea estică, inclusiv Marea Neagră), dosarul nuclear iranian și situația din Peninsula Coreeană.

‘A reieșit sprijinul general pentru aprofundarea relației UE-NATO, pentru asigurarea securității europene, a gestionării comune a amenințărilor de securitate de pe flancul estic și consolidarea rezilienței statelor din regiune”, arată MAE.

foto 2 melescanu
Ministrul Meleșcanu a subliniat importanța Parteneriatului strategic cu Marea Britanie

Totodată, ministrul Meleșcanu a subliniat importanța Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, a gradului ridicat de convergență între pozițiile de politică externă și securitate ale României, respectiv Marii Britanii, aceasta din urmă având una dintre cele mai importante prezențe militare aliate în regiunea Mării Negre, pe toate categoriile de arme.

În plus, ministrul român a reiterat interesul părții române de a dezvolta, în continuare, propriul parteneriat strategic cu Marea Britanie, în deplină coerență și consecvență cu dezideratul menținerii unității europene și susținerii ambițiilor viitoare ale UE, de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare.

Reuniunea nu și-a propus să discute aspecte legate de dosarul Brexit, pentru care există un cadru special de negocieri, iar statele membre ale UE au încredințat un mandat clar negociatorului șef Michel Barnier, menționează MAE.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org