vineri, aprilie 26, 2024

REPUBLICA MOLDOVA: DODON, SUSPENDAT..

Curtea Constituţională a decis că preşedintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile după ce a refuzat în mod repetat să-i numească în funcţii pe cei şapte noi miniştri propuşi de premier, informează marţi Radio Chişinău. Astfel, preşedintele parlamentului sau premierul urmează să semneze decretul şi noii miniştri să depună jurământul.

Consilierul lui Igor Dodon pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a declarat că decizia Curţii Constituţionale reprezintă ‘nişte acrobaţii juridice’.

‘Mai mulţi dintre candidaţii la funcţia de miniştri sunt vizaţi în investigaţii jurnalistice şi rapoartele Kroll cu privire la frauda bancară. Curtea Constituţională a constatat anterior că nu pot ocupa funcţii de demnitate publică persoanele asupra cărora planează suspiciuni de implicare în acte de corupţie(…) Din păcate, Curtea Constituţională a dat dovadă încă o dată de apartenenţa sa la interese politice şi nu de veghere asupra constituţionalităţii’, a spus Maxim Lebedinschi.

Unul dintre autorii demersului, deputatul PDM, Sergiu Sârbu, a declarat că refuzul neîntemeiat al preşedintelui de a numi miniştrii propuşi de premier ar fi creat un blocaj instituţional.

‘Nu a fost adus niciun argument de ce şeful statului a refuzat pentru a doua oară să numească miniştrii […] Cred că, în câteva zile, preşedintele parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele, va primi jurământul astfel încât guvernul să fie funcţional, complet. Cel târziu după Crăciun pe stil vechi, guvernul va avea prima şedinţă în format deplin’, a declarat Sergiu Sârbu.

Anunţul de remaniere a membrilor guvernului a fost făcut de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, pe 19 decembrie, după o şedinţă a coaliţiei de guvernare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.