sâmbătă, iunie 22, 2024

Relaţiile germano-turce traversează o criză fără precedent

De la preşedinte la ministru de Externe, politicienii germani devin tot mai critici la adresa Turciei. La Berlin se vorbeşte despre posibile reacţii dure. În răstimp, Ankara dă semnale timide de cedare.

După alte arestări ale unor cetăţeni germani în Turcia, criticile politicienilor germani la adresa preşedintelui Tayyip Recep Erdogan şi a politicii sale au ajuns la paroxism. „Atât de negative ca azi nu au fost niciodată relaţiile cu Turcia”, a declarat Kristian Brakel, expert în cadrul Societăţii Germane pentru Politică Externă (DGAP). Totuşi în opinia sa, „e de mirare că reacţiile mai intense abia acum îşi fac apariţia”.

Colegul său din cadrul Fundaţiei Ştiinţă şi Politică (SWP), Günter Seufert, e şi el de părere că relaţiile cu Ankara au intrat într-o nouă fază. „Palpitant în privinţa acestei dezbateri este faptul că între timp toate partidele germane critică Turcia şi astfel aceste critici au devenit mai pregnante.”

Recent şi preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat clar nemulţumit de evoluţiile din Turcia. Pentru el e „o chestiune de respect faţă de propria persoană” să dea Turciei „semnale de oprire” pe fundalul încălcării drepturilor omului şi a mijloacelor antidemocratice folosite acolo. Anterior, şeful diplomaţiei de la Berlin, Sigmar Gabriel, anunţase deja o „reajustare” a politicii germane faţă de Turcia. Din ea face parte şi recomandarea de a evita călătoriile în ţara de la Bosfor, adresată de Ministerul de Externe de la Berlin turiştilor germani.

Retorică aprinsă

În plus, se zvoneşte că în curând nu vor mai exista garanţii oficiale pentru asigurarea afacerilor pe care le derulează companiile germane în Turcia. Pentru a supune Ankara unor presiuni suplimentare, se discută de asemenea despre stoparea creditelor pentru investiţii şi a ajutoarelor economice.

În opinia deputatei Sevim Dagdelen, membră a Partidului Stângii (Die Linke), expertă în relaţii internaţionale, avertismentele guvernului federal nu sunt suficiente. „Simple efecte sonore nu-l vor impresiona pe despotul şi răpitorul de ostatici turc”, consideră ea, cerând acţiuni concrete, mergând până la suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Expertul SWP Seufert crede însă că şi numai ameninţările ar putea avea efect. „Recomandarea Ministerului de Externe de a evita călătoriile în Turcia nu este un avertisment propriu-zis, dar influenţează rezervările făcute de turiştii germani. La fel cum stoparea garanţiilor şi creditelor pentru economie ar putea estompa apetitul pentru afaceri cu Turcia.”

Un prim semn că Ankara este dispusă să dea înapoi ar putea fi retragerea listei adresate de guvernul turc Interpolului, care cuprindea 700 de companii germane acuzate că sprijină terorismul. De asemenea, Seufert a declarat că-şi poate închipui apariţia unor semnale pozitive în controversatul proces intentat unor ziarişti ai cotidianului Cumhuriyet. „Dacă aceştia vor fi eliberaţi, înseamnă cu Turcia nu este, măcar în această chestiune, interesată de o escaladare.”

sau resemnare

„Gata cu gluma, a venit vremea ca guvernul de la Berlin să ia o atitudine clară”, afirmă Özcan Mutlu, deputat ecologist în Bundestag. Dar chiar dacă este total de acord cu criticile formulate la adresa Turciei, el nu crede că acestea au fost rostite la momentul potrivit. „Cred că, între timp, a devenit prea târziu”, a spus el. Nemulţumit este Mutlu mai ales de poziţia Angelei Merkel. Aceasta a fost în ultimele 18 luni de cinci ori în Turcia şi nu a vorbit niciodată de încălcarea drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare şi nici nu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai opoziţiei. „Ankara interpretează asta ca pe o slăbiciune”, a avertizat Mutlu.

Nici expertul DGAP Brakel nu îşi mai face speranţe. „Guvernul turc a înaintat deja foarte mult pe acest drum şi nu cred că ar mai putea efectua viraje”. Şansele au fost deja irosite. Chair dacă în ultima vreme vreme cel mai important atu al turcilor în controversele cu vecinii săi europeni, în speţă ameninţarea că va denunţa înţelegerea cu UE vizându-i pe refugiaţi, punând în mişcare numeroşi migranţi spre Europa prin Marea Egee, şi-a pierdut din pregnanţă. O astfel de perspectivă a devenit mai degrabă improbabilă. De aceea, Bruxellesul şi Berlinul ar putea discuta cu Ankara cu mai multă încredere în capacităţile proprii, susţine deputatul Mutlu. „Ankara are nevoie de noi, nu viceversa”, a subliniat el.

Autor: Heiner Kiesel/ia (DW)

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.