luni, noiembrie 23, 2020

RELAȚII DIPLOMATICE ROMÂNO-FRANCEZE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat caracterul special al relaţiilor franco-române şi perspectivele consolidării acestuia în contextul pregătirii unor evenimente de amploare pentru relaţia bilaterală: Sezonul România-Franţa, celebrarea Centenarului Marii Uniri şi deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu delegaţia grupului parlamentar de prietenie cu România din Adunarea Naţională franceză.

Potrivit unui comunicat al MAE, Ministrul Teodor Meleşcanu a punctat în cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri dialogul politic foarte bun la un deceniu de la lansarea Parteneriatului Strategic, precum şi densitatea întrevederilor de nivel înalt avute în vedere în perioada următoare, de natură să amplifice şi să aprofundeze cooperarea româno-franceză.

„Totodată, a evocat contactele interumane intense şi afinităţile cultural-lingvistice dintre cele două ţări, menţionând contribuţia importantă a comunităţii române din Franţa la dinamica economică, socială şi culturală din Hexagon, precum şi rolul consistent pe care comunitatea franceză din România îl are în societatea românească. În context, a fost evocată importanţa cooperării descentralizate, care înregistrează deja o importantă tradiţie”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în privinţa palierului economic al relaţiei bilaterale, ministrul a salutat prezenţa consistentă a investiţiilor franceze în România, precum şi intensitatea schimburilor comerciale dintre cele două ţări, care au atins, în 2017, 8,23 miliarde euro şi a arătat că „relaţiile economice intense dintre cele România şi Franţa sunt reflectarea calităţii relaţiei strategice bilaterale”.

Conform comunicatului, delegaţia franceză a salutat relaţiile excelente dintre cele două state şi a exprimat interesul major pentru dinamizarea dialogului, inclusiv la nivel parlamentar, şi pentru coordonarea pe dosare de interes comun, în perspectiva preluării, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE în prima parte a anului 2019.

„Parlamentarii francezi au transmis aprecieri pentru iniţiativa comună de lansare a Sezonului România-Franţa, proiect major de diplomaţie publică ce va contribui la o mai bună cunoaştere a celor două state. Totodată, au felicitat România pentru contribuţia semnificativă la promovarea francofoniei şi pentru rolul major pe care îl are ca pilon al francofoniei în regiune”, se mai spune în comunicat.

MAE precizează că din delegaţia franceză au făcut parte Andre Chassaigne (GDR), preşedintele Grupului Stânga Democrată şi Republicană din Adunarea Naţională, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franţa; Carole Bureau-Bonnard (REM), vicepreşedinte al Adunării Naţionale, vicepreşedinte al grupului de prietenie; Hubert Julien-Laferriere (REM), vicepreşedinte al grupului; Domnul deputat Nicolas Forissier (LR), secretar al grupului; Jeanine Dubie (NI), secretar al grupului; Laurence Trastour-Isnart(LR), membru al grupului; Lucian Iordache, secretar executiv al grupului.

Delegaţia a fost însoţită de Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România, şi de Simona Bucura-Oprescu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză – Adunarea Naţională, din Camera Deputaţilor. http://www.mae.ro/node/46186

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”