23.9 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

RELAȚII DIPLOMATICE ROMÂNO-FRANCEZE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat caracterul special al relaţiilor franco-române şi perspectivele consolidării acestuia în contextul pregătirii unor evenimente de amploare pentru relaţia bilaterală: Sezonul România-Franţa, celebrarea Centenarului Marii Uniri şi deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu delegaţia grupului parlamentar de prietenie cu România din Adunarea Naţională franceză.

Potrivit unui comunicat al MAE, Ministrul Teodor Meleşcanu a punctat în cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri dialogul politic foarte bun la un deceniu de la lansarea Parteneriatului Strategic, precum şi densitatea întrevederilor de nivel înalt avute în vedere în perioada următoare, de natură să amplifice şi să aprofundeze cooperarea româno-franceză.

„Totodată, a evocat contactele interumane intense şi afinităţile cultural-lingvistice dintre cele două ţări, menţionând contribuţia importantă a comunităţii române din Franţa la dinamica economică, socială şi culturală din Hexagon, precum şi rolul consistent pe care comunitatea franceză din România îl are în societatea românească. În context, a fost evocată importanţa cooperării descentralizate, care înregistrează deja o importantă tradiţie”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în privinţa palierului economic al relaţiei bilaterale, ministrul a salutat prezenţa consistentă a investiţiilor franceze în România, precum şi intensitatea schimburilor comerciale dintre cele două ţări, care au atins, în 2017, 8,23 miliarde euro şi a arătat că „relaţiile economice intense dintre cele România şi Franţa sunt reflectarea calităţii relaţiei strategice bilaterale”.

Conform comunicatului, delegaţia franceză a salutat relaţiile excelente dintre cele două state şi a exprimat interesul major pentru dinamizarea dialogului, inclusiv la nivel parlamentar, şi pentru coordonarea pe dosare de interes comun, în perspectiva preluării, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE în prima parte a anului 2019.

„Parlamentarii francezi au transmis aprecieri pentru iniţiativa comună de lansare a Sezonului România-Franţa, proiect major de diplomaţie publică ce va contribui la o mai bună cunoaştere a celor două state. Totodată, au felicitat România pentru contribuţia semnificativă la promovarea francofoniei şi pentru rolul major pe care îl are ca pilon al francofoniei în regiune”, se mai spune în comunicat.

MAE precizează că din delegaţia franceză au făcut parte Andre Chassaigne (GDR), preşedintele Grupului Stânga Democrată şi Republicană din Adunarea Naţională, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franţa; Carole Bureau-Bonnard (REM), vicepreşedinte al Adunării Naţionale, vicepreşedinte al grupului de prietenie; Hubert Julien-Laferriere (REM), vicepreşedinte al grupului; Domnul deputat Nicolas Forissier (LR), secretar al grupului; Jeanine Dubie (NI), secretar al grupului; Laurence Trastour-Isnart(LR), membru al grupului; Lucian Iordache, secretar executiv al grupului.

Delegaţia a fost însoţită de Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România, şi de Simona Bucura-Oprescu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză – Adunarea Naţională, din Camera Deputaţilor. http://www.mae.ro/node/46186

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.