vineri, aprilie 26, 2024

„REGIUNILE CARBONIFERE DIN ROMÂNIA ÎN TRANZIŢIA ENERGETICĂ”

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat joi, la Petroşani, cu prilejul conferinţei „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”, că Valea Jiului primeşte o atenţie specială în cadrul iniţiativei de sprijin pentru regiunile carbonifere, un proiect dedicat identificării de soluţii alternative pentru zonele miniere.

Ea a arătat, în cadrul dezbaterilor, că Valea Jiului este una dintre zonele miniere din Europa cu cei mai mulţi angajaţi în acest domeniu de activitate, menţionând că proiectele eligibile la finanţare europeană trebuie să fie identificate împreună cu autorităţile locale.

foto 2 corina_cretu_36123000
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au participat joi, la Petroşani, la conferinţa cu tema „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”, evenimentul fiind organizat de Confederaţia Sindicală „Meridian” şi sindicatele din Valea Jiului.

„Am început, împreună cu Guvernul României, cu dna ministru Rovana Plumb, care conduce acest grup de lucru în cadrul Guvernului României, discuţiile încă de la începutul anului, după lansarea acestei iniţiative la Strasbourg, în decembrie anul trecut. Mulţumesc României că a acceptat invitaţia de a participa în cadrul proiectelor pilot. Vorbim de 41 de regiuni carbonifere din Uniunea Europeană, din 12 state membre, dar pentru 5 dintre acestea am considerat că este nevoie de realizarea unei strategii pe termen mediu şi lung pentru o dezvoltare economică, socială, durabilă în viitor”, a afirmat comisarul european într-o conferinţă de presă susţinută la finalul reuniunii de la Petroşani.

Ea a arătat că fondurile europene necesare dezvoltării regiunilor miniere vizate de închiderea minelor de cărbune vor fi puse la dispoziţie prin intermediul programelor operaţionale.

foto 3 conferinta valea jiului
Valea Jiului este una dintre zonele miniere din Europa cu cei mai mulţi angajaţi în acest domeniu de activitate

„Fondurile europene vor fi puse la dispoziţie prin intermediul programelor operaţionale tocmai pentru a sprijini (aceste zone miniere, n.r.). Sunt mândră să văd că, prin politica de coeziune, Valea Jiului a beneficiat deja de foarte mulţi bani – 2,5 miliarde de euro în perioada 2007-2013, judeţul Hunedoara şi oraşele din Valea Jiului. Sunt, de asemenea, alte proiecte în derulare privind infrastructura de apă şi canal, modernizarea infrastructurii de transport, reabilitarea termică a clădirilor”, a arătat Corina Creţu referindu-se la situaţia din Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org