luni, mai 17, 2021

Regimul iranian îşi urmăreşte opozanţii până în pânzele albe…. O anchetă a Serviciilor de informaţii franceze

Serviciile de informaţii franceze au concluzionat că Ministerul de Informaţii iranian, controlat de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat un atentat împotriva unei reuniuni a unui grup de opoziţie iranian ce urma să fie comis pe 30 iunie la Villepinte, în apropiere de Paris, atentat care a fost dejucat de autorităţile franceze, a declarat marţi o sursă diplomatică franceză, relatează Reuters şi AFP.

„Conducerea operaţiunilor din cadrul Ministerului de Informaţii iranian a comandat” atacul, a declarat sursa sub rezerva anonimatului, la câteva ore după anunţul blocării activelor din Franţa ale Direcţiei de Securitate Internă a Ministerului de Informaţii iranian, precum şi a doi cetăţeni iranieni.

„În urma unei anchete îndelungate, precise şi detaliate a serviciilor noastre am ajuns la concluzia că responsabilitatea revine Ministerului de Informaţii în această tentativă de atentat” împotriva reuniunii anuale a unui grup de opozanţi ai regimului iranian, Mujahedinii Poporului Iranian (MEK), a mai spus sursa citată.

Unul dintre cei doi iranieni vizaţi, Saeid Hashemi Moghadam, este ministrul adjunct al informaţiilor, potrivit Parisului. Al doilea, Assadollah Assadi, este un diplomat iranian aflat la post la Viena şi arestat în Germania în cadrul anchetei privind tentativa de atentat.

Assadollah Assadi a fost „identificat cu certitudine ca fiind un agent al serviciilor de informaţii”, a declarat sursa franceză, în timp ce Teheranul neagă implicarea acestuia şi solicită eliberarea lui.
Franţa a informat Iranul în legătură cu aceste concluzii, dar „nu a primit nicio formă de răspuns satisfăcător sau credibil din partea Teheranului”, a declarat sursa diplomatică franceză citată.

Ministerul de Informaţii iranian a vizat în permanenţă opozanţi din străinătate, a mai spus sursa, menţionând că patru dintre aceştia au fost ucişi în Europa din  2015.

Mujahedinii poporului sunt o mişcare de opoziţie faţă de regimul instaurat în Iran, ai cărei reprezentanţi s-au instalat în urma persecuţiilor în diverse ţări occidentale.Obiectivul lor este răsturnarea regimului iranian. Liderii iranieni au acuzat succesiv această mişcare cum că ar fi susţinută de puterile Occidentului.

La eveniment au participat personalităţi cunoscute. Peste 25 000 de persoane au asistat la aceasta reuniune printre care personalităţi apropiate de preşedintele american Donald Trump, fostul preşedinte al Camerei reprezentanţilor Newt Gingrich şi fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani. Fostul prim ministru canadian Stephen Harper şi fostul ministru al afacerilor externe di Canada erau de asemenea prezenţi . 

Teheranul neagă ca de obicei cu vehemenţă, afirmând că este o maşinaţiune menită să umbrească vizitele viitoare ale preşedintelui Rohani.


 

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Turcia: Inflația la nivel record

Inflația anuală din Turcia a urcat la 17,14 la sută în aprilie, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, conform...

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.