sâmbătă, ianuarie 8, 2022

Reacţii în Franţa în faţa condamnării romancierului Ahmet Altan. Ministra Culturii Francoise Nyssen se indignează pe Twitter

Stupefacție în faţa condamnării la închisoare pe viaţă a romancierului turc Ahmet Altan, a cărui crimă constă în faptul că a refuzat mereu să-şi limiteze spiritul critic şi credinţa sa de nezdruncinat în democraţie. „Oriunde  mă veţi închide,eu voi călători prin lumea fără limite a spiritului meu.”

(Stupeur face à la condamnation à perpétuité du romancier turc Ahmet Altan, dont le crime consiste à avoir toujours refusé les bâillons sur son esprit critique et sa croyance inébranlable en la démocratie. « Où que vous m’enfermiez, je parcourrai le monde illimité de mon esprit. »)

Reacţia ministrei culturii, Francoise Nyssen se adaugă celei exprimate de Editura Actes Sud (cea care l-a publicat în Franţa pe autor)

Comunicatul editurii este: Ahmet Altan a fost recunoscut drept vinovat la fel ca alte cinci persoane, printre care fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, că ar fi încercat să „răstoarne ordinea prevăzută de Constituţia Republicii Turcia sau de a o fi înlocuit printr-o altă ordine sau de a fi împiedicat funcţionarea practică prin mijloacele forţei şi ale violenţei.” explică Actes Sud în comunicatul de presă.

2
Inchisoarea devenită deja celebră în toată lumea. Locul detenţiei multor scriitori, jurnalişti, oameni de cultură şi editorialişti

Doar Deniz Yücel, corespondentul cotidianului german Die Welt a putut să iasă din îmnchisoarea Silivri – situată la 70 km de istanbul – el fiind pus în „Libertate condiţionată.”  Ahmet Altan, Mehmet Altan, editorialista politică Nazlı Ilıcak, fostul grafist al jurnalului Zaman, Fevzi Yazıcı, fostul său director de marketing, Yakup Şimsek şi, un fost instructor al Academiei de Poliţie Sükrü Tugrul Özsengül, sunt condamnaţi să rămână în închisoare.

3
Vineri 16 februarie Ahmet Altan, romancier şi jurnalist turc a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către tribunalul 26 Penal din Istanbul (Vendredi 16 février, Ahmet Altan, romancier et journaliste turc, a été condamné à la réclusion criminelle à perpétuité par le 26e tribunal pénal d’Istanbul, accusé d’avoir participé au putsch manqué du 15 juillet 2016.)

Ahmet Altan, „spirit critic” remarcabil, victimă a sistemului Erdogan

Arestat la 10 septembrie 2016 şi acuzat că ar fi participat la puciul avortat din 15 iulie 2016 , lăsat în libertate apoi după 12 zile, romancierul a fost inculpat din nou după 24 de ore sub motiv de „apartenenţă la o organizaţie teroristă „ şi de „tentativă de răsturnare a Republicii Turce”.

Celebrul autor al unor cărţi precum Ca o rană de spadă (Comme une blessure de sabre (2000) sau Dragoste în timp de revolte (L’Amour au temps des révoltes (2008)era în acelaşi timp un jurnalist de renume, angajat, şi descris drept un „spirit critic” foarte conectat la societatea turcă. Este probabil şi o moştenire de atitudine de la tatăl său, un mare jurnalist, care a primit o condamnare de … 2000 de ani pentru articolele sale.

Acesta făcuse parte din cei 17 deputaţi socialişti care au intrat în Parlament în 1967.

În 1974 când operaţiunea de menţinere a păcii a avut loc/ invazia părţii de nord a Ciprului de către forţe militare) Ahmet Altan a devenit jurnalist şi a început să se angajeze pe drumul său de pledoarie pentru democraţie. Primul său roman publicat în 1982 a fost vândut în 20 000 de exemplare. Cea de-a doua carte a fost „ condamnată pentru atentat la bunele moravuri „

A fost lansată o petiţie adresată preşedintelui Erdogan în care se cere eliberarea scriitorului Ahmet Altan.

(De même, une pétition a été lancée par les éditions Actes Sud et l’association Les Nouveaux Dissidents, adressée à Recep Tayyip Erdogan pour demander la libération de Ahmet Altan) 

https://www.actualitte.com/article/monde-edition/condamnation-d-ahmet-altan-actes-sud-et-asli-erdo-an-appellent-a-la-solidarite/87432

 

 

 

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă