luni, ianuarie 11, 2021

Reacţii în Franţa în faţa condamnării romancierului Ahmet Altan. Ministra Culturii Francoise Nyssen se indignează pe Twitter

Stupefacție în faţa condamnării la închisoare pe viaţă a romancierului turc Ahmet Altan, a cărui crimă constă în faptul că a refuzat mereu să-şi limiteze spiritul critic şi credinţa sa de nezdruncinat în democraţie. „Oriunde  mă veţi închide,eu voi călători prin lumea fără limite a spiritului meu.”

(Stupeur face à la condamnation à perpétuité du romancier turc Ahmet Altan, dont le crime consiste à avoir toujours refusé les bâillons sur son esprit critique et sa croyance inébranlable en la démocratie. « Où que vous m’enfermiez, je parcourrai le monde illimité de mon esprit. »)

Reacţia ministrei culturii, Francoise Nyssen se adaugă celei exprimate de Editura Actes Sud (cea care l-a publicat în Franţa pe autor)

Comunicatul editurii este: Ahmet Altan a fost recunoscut drept vinovat la fel ca alte cinci persoane, printre care fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, că ar fi încercat să „răstoarne ordinea prevăzută de Constituţia Republicii Turcia sau de a o fi înlocuit printr-o altă ordine sau de a fi împiedicat funcţionarea practică prin mijloacele forţei şi ale violenţei.” explică Actes Sud în comunicatul de presă.

2
Inchisoarea devenită deja celebră în toată lumea. Locul detenţiei multor scriitori, jurnalişti, oameni de cultură şi editorialişti

Doar Deniz Yücel, corespondentul cotidianului german Die Welt a putut să iasă din îmnchisoarea Silivri – situată la 70 km de istanbul – el fiind pus în „Libertate condiţionată.”  Ahmet Altan, Mehmet Altan, editorialista politică Nazlı Ilıcak, fostul grafist al jurnalului Zaman, Fevzi Yazıcı, fostul său director de marketing, Yakup Şimsek şi, un fost instructor al Academiei de Poliţie Sükrü Tugrul Özsengül, sunt condamnaţi să rămână în închisoare.

3
Vineri 16 februarie Ahmet Altan, romancier şi jurnalist turc a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către tribunalul 26 Penal din Istanbul (Vendredi 16 février, Ahmet Altan, romancier et journaliste turc, a été condamné à la réclusion criminelle à perpétuité par le 26e tribunal pénal d’Istanbul, accusé d’avoir participé au putsch manqué du 15 juillet 2016.)

Ahmet Altan, „spirit critic” remarcabil, victimă a sistemului Erdogan

Arestat la 10 septembrie 2016 şi acuzat că ar fi participat la puciul avortat din 15 iulie 2016 , lăsat în libertate apoi după 12 zile, romancierul a fost inculpat din nou după 24 de ore sub motiv de „apartenenţă la o organizaţie teroristă „ şi de „tentativă de răsturnare a Republicii Turce”.

Celebrul autor al unor cărţi precum Ca o rană de spadă (Comme une blessure de sabre (2000) sau Dragoste în timp de revolte (L’Amour au temps des révoltes (2008)era în acelaşi timp un jurnalist de renume, angajat, şi descris drept un „spirit critic” foarte conectat la societatea turcă. Este probabil şi o moştenire de atitudine de la tatăl său, un mare jurnalist, care a primit o condamnare de … 2000 de ani pentru articolele sale.

Acesta făcuse parte din cei 17 deputaţi socialişti care au intrat în Parlament în 1967.

În 1974 când operaţiunea de menţinere a păcii a avut loc/ invazia părţii de nord a Ciprului de către forţe militare) Ahmet Altan a devenit jurnalist şi a început să se angajeze pe drumul său de pledoarie pentru democraţie. Primul său roman publicat în 1982 a fost vândut în 20 000 de exemplare. Cea de-a doua carte a fost „ condamnată pentru atentat la bunele moravuri „

A fost lansată o petiţie adresată preşedintelui Erdogan în care se cere eliberarea scriitorului Ahmet Altan.

(De même, une pétition a été lancée par les éditions Actes Sud et l’association Les Nouveaux Dissidents, adressée à Recep Tayyip Erdogan pour demander la libération de Ahmet Altan) 

https://www.actualitte.com/article/monde-edition/condamnation-d-ahmet-altan-actes-sud-et-asli-erdo-an-appellent-a-la-solidarite/87432

 

 

 

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,

După 24 de amenzi: Un restaurant a fost închis pentru 15 zile pentru nerespectarea normele contra COVID-19

Un restaurant din provincia nord-vestică Zonguldak a fost închis pentru 15 zile pentru încălcarea măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, după ce patronul a primit 24 de amenzi.

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.