19.3 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Reacţii în Franţa în faţa condamnării romancierului Ahmet Altan. Ministra Culturii Francoise Nyssen se indignează pe Twitter

Stupefacție în faţa condamnării la închisoare pe viaţă a romancierului turc Ahmet Altan, a cărui crimă constă în faptul că a refuzat mereu să-şi limiteze spiritul critic şi credinţa sa de nezdruncinat în democraţie. „Oriunde  mă veţi închide,eu voi călători prin lumea fără limite a spiritului meu.”

(Stupeur face à la condamnation à perpétuité du romancier turc Ahmet Altan, dont le crime consiste à avoir toujours refusé les bâillons sur son esprit critique et sa croyance inébranlable en la démocratie. « Où que vous m’enfermiez, je parcourrai le monde illimité de mon esprit. »)

Reacţia ministrei culturii, Francoise Nyssen se adaugă celei exprimate de Editura Actes Sud (cea care l-a publicat în Franţa pe autor)

Comunicatul editurii este: Ahmet Altan a fost recunoscut drept vinovat la fel ca alte cinci persoane, printre care fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, că ar fi încercat să „răstoarne ordinea prevăzută de Constituţia Republicii Turcia sau de a o fi înlocuit printr-o altă ordine sau de a fi împiedicat funcţionarea practică prin mijloacele forţei şi ale violenţei.” explică Actes Sud în comunicatul de presă.

2
Inchisoarea devenită deja celebră în toată lumea. Locul detenţiei multor scriitori, jurnalişti, oameni de cultură şi editorialişti

Doar Deniz Yücel, corespondentul cotidianului german Die Welt a putut să iasă din îmnchisoarea Silivri – situată la 70 km de istanbul – el fiind pus în „Libertate condiţionată.”  Ahmet Altan, Mehmet Altan, editorialista politică Nazlı Ilıcak, fostul grafist al jurnalului Zaman, Fevzi Yazıcı, fostul său director de marketing, Yakup Şimsek şi, un fost instructor al Academiei de Poliţie Sükrü Tugrul Özsengül, sunt condamnaţi să rămână în închisoare.

3
Vineri 16 februarie Ahmet Altan, romancier şi jurnalist turc a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către tribunalul 26 Penal din Istanbul (Vendredi 16 février, Ahmet Altan, romancier et journaliste turc, a été condamné à la réclusion criminelle à perpétuité par le 26e tribunal pénal d’Istanbul, accusé d’avoir participé au putsch manqué du 15 juillet 2016.)

Ahmet Altan, „spirit critic” remarcabil, victimă a sistemului Erdogan

Arestat la 10 septembrie 2016 şi acuzat că ar fi participat la puciul avortat din 15 iulie 2016 , lăsat în libertate apoi după 12 zile, romancierul a fost inculpat din nou după 24 de ore sub motiv de „apartenenţă la o organizaţie teroristă „ şi de „tentativă de răsturnare a Republicii Turce”.

Celebrul autor al unor cărţi precum Ca o rană de spadă (Comme une blessure de sabre (2000) sau Dragoste în timp de revolte (L’Amour au temps des révoltes (2008)era în acelaşi timp un jurnalist de renume, angajat, şi descris drept un „spirit critic” foarte conectat la societatea turcă. Este probabil şi o moştenire de atitudine de la tatăl său, un mare jurnalist, care a primit o condamnare de … 2000 de ani pentru articolele sale.

Acesta făcuse parte din cei 17 deputaţi socialişti care au intrat în Parlament în 1967.

În 1974 când operaţiunea de menţinere a păcii a avut loc/ invazia părţii de nord a Ciprului de către forţe militare) Ahmet Altan a devenit jurnalist şi a început să se angajeze pe drumul său de pledoarie pentru democraţie. Primul său roman publicat în 1982 a fost vândut în 20 000 de exemplare. Cea de-a doua carte a fost „ condamnată pentru atentat la bunele moravuri „

A fost lansată o petiţie adresată preşedintelui Erdogan în care se cere eliberarea scriitorului Ahmet Altan.

(De même, une pétition a été lancée par les éditions Actes Sud et l’association Les Nouveaux Dissidents, adressée à Recep Tayyip Erdogan pour demander la libération de Ahmet Altan) 

https://www.actualitte.com/article/monde-edition/condamnation-d-ahmet-altan-actes-sud-et-asli-erdo-an-appellent-a-la-solidarite/87432

 

 

 

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.