duminică, aprilie 17, 2022

Reacţii în Franţa în faţa condamnării romancierului Ahmet Altan. Ministra Culturii Francoise Nyssen se indignează pe Twitter

Stupefacție în faţa condamnării la închisoare pe viaţă a romancierului turc Ahmet Altan, a cărui crimă constă în faptul că a refuzat mereu să-şi limiteze spiritul critic şi credinţa sa de nezdruncinat în democraţie. „Oriunde  mă veţi închide,eu voi călători prin lumea fără limite a spiritului meu.”

(Stupeur face à la condamnation à perpétuité du romancier turc Ahmet Altan, dont le crime consiste à avoir toujours refusé les bâillons sur son esprit critique et sa croyance inébranlable en la démocratie. « Où que vous m’enfermiez, je parcourrai le monde illimité de mon esprit. »)

Reacţia ministrei culturii, Francoise Nyssen se adaugă celei exprimate de Editura Actes Sud (cea care l-a publicat în Franţa pe autor)

Comunicatul editurii este: Ahmet Altan a fost recunoscut drept vinovat la fel ca alte cinci persoane, printre care fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, că ar fi încercat să „răstoarne ordinea prevăzută de Constituţia Republicii Turcia sau de a o fi înlocuit printr-o altă ordine sau de a fi împiedicat funcţionarea practică prin mijloacele forţei şi ale violenţei.” explică Actes Sud în comunicatul de presă.

2
Inchisoarea devenită deja celebră în toată lumea. Locul detenţiei multor scriitori, jurnalişti, oameni de cultură şi editorialişti

Doar Deniz Yücel, corespondentul cotidianului german Die Welt a putut să iasă din îmnchisoarea Silivri – situată la 70 km de istanbul – el fiind pus în „Libertate condiţionată.”  Ahmet Altan, Mehmet Altan, editorialista politică Nazlı Ilıcak, fostul grafist al jurnalului Zaman, Fevzi Yazıcı, fostul său director de marketing, Yakup Şimsek şi, un fost instructor al Academiei de Poliţie Sükrü Tugrul Özsengül, sunt condamnaţi să rămână în închisoare.

3
Vineri 16 februarie Ahmet Altan, romancier şi jurnalist turc a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către tribunalul 26 Penal din Istanbul (Vendredi 16 février, Ahmet Altan, romancier et journaliste turc, a été condamné à la réclusion criminelle à perpétuité par le 26e tribunal pénal d’Istanbul, accusé d’avoir participé au putsch manqué du 15 juillet 2016.)

Ahmet Altan, „spirit critic” remarcabil, victimă a sistemului Erdogan

Arestat la 10 septembrie 2016 şi acuzat că ar fi participat la puciul avortat din 15 iulie 2016 , lăsat în libertate apoi după 12 zile, romancierul a fost inculpat din nou după 24 de ore sub motiv de „apartenenţă la o organizaţie teroristă „ şi de „tentativă de răsturnare a Republicii Turce”.

Celebrul autor al unor cărţi precum Ca o rană de spadă (Comme une blessure de sabre (2000) sau Dragoste în timp de revolte (L’Amour au temps des révoltes (2008)era în acelaşi timp un jurnalist de renume, angajat, şi descris drept un „spirit critic” foarte conectat la societatea turcă. Este probabil şi o moştenire de atitudine de la tatăl său, un mare jurnalist, care a primit o condamnare de … 2000 de ani pentru articolele sale.

Acesta făcuse parte din cei 17 deputaţi socialişti care au intrat în Parlament în 1967.

În 1974 când operaţiunea de menţinere a păcii a avut loc/ invazia părţii de nord a Ciprului de către forţe militare) Ahmet Altan a devenit jurnalist şi a început să se angajeze pe drumul său de pledoarie pentru democraţie. Primul său roman publicat în 1982 a fost vândut în 20 000 de exemplare. Cea de-a doua carte a fost „ condamnată pentru atentat la bunele moravuri „

A fost lansată o petiţie adresată preşedintelui Erdogan în care se cere eliberarea scriitorului Ahmet Altan.

(De même, une pétition a été lancée par les éditions Actes Sud et l’association Les Nouveaux Dissidents, adressée à Recep Tayyip Erdogan pour demander la libération de Ahmet Altan) 

https://www.actualitte.com/article/monde-edition/condamnation-d-ahmet-altan-actes-sud-et-asli-erdo-an-appellent-a-la-solidarite/87432

 

 

 

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Noi măsuri: Turcia cere cel puțin 400.000 de dolari pentru cetățenie

Străinii trebuie să investească cel puțin 400.000 dolari pentru o imobil, în loc de 250.000 de dolari, pentru a fi eligibili pentru cetățenie cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani.

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.