sâmbătă, noiembrie 16, 2024

„RĂZBOI DIPLOMATIC„ CARE AMINTEŞTE DE VREMEA „RĂZBOIULUI RECE„

Diplomaţii ruşi expulzaţi de Statele Unite după otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal au început să părăsească sâmbătă ambasada Federaţiei Ruse la Washington, relatează AFP.

Aproape 50 de bărbaţi, femei şi copii au fost văzuţi părăsind incinta ambasadei după orele prânzului la bordul unui autocar albastru.

 

Sébastien Cochard, un fost diplomat, deplânge urmările foarte dure ale escaladării afacerii Skripal , unda de şoc continuă să se propage şi să cîştige în amploare.

Ambasadorul rus la în SUA, Anatoli Antonov, a declarat pentru agenţia de stat TASS că cei 60 de diplomaţi ruşi expulzaţi de la Washington, New York şi Seattle vor părăsi toţi ţara la 31 martie.

Împreună cu familiile, 171 de persoane vor părăsi Statele Unite şi guvernul rus a trimis două avioane pentru transportul lor, dintre care unul va face o scurtă escală la New York.

În total, a fost anunţată expulzarea a circa 300 de diplomaţi de o parte şi de alta după otrăvirea cu un agent neurotoxic militar a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia.

foto 3 israel
Statul Israel preferă să se delimiteze de escaladarea „războiului diplomatic” dintre Occident şi Rusia, urmare a Afacerii Skripal petrecută la Salisbury

Londra impută Rusiei această tentativă de asasinat în pofida dezminţirilor Moscovei care susţine că este nevinovată şi a cerut convocarea unei „sesiuni extraordinare” a Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Fost colonel al serviciului de spionaj militar rus, Serghei Skripal a fost acuzat de „înaltă trădare” pentru că a vândut informaţii spionajului britanic şi a fost condamnat, în 2006, la 13 ani de închisoare.

În 2010, el a făcut obiectul unui schimb de deţinuţi organizat între Moscova, Londra şi Washington şi s-a stabilit în Marea Britanie unde fiica lui a venit în martie în vizită https://fr.sputniknews.com/international/201803301035733247-skripal-vladimir-poutine/


 

 

 

 

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.