Zaman Romania

Rata oficială a inflației din Turcia atinge cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani


Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel istoric din ultimii două decenii, ajungând la 78,62 la sută în iunie, conform datelor oficiale publicate, pe 4 iulie, relatează Duvar English.

Inflația se apropie de cea mai mare valoare din istoria Turciei, când în septembrie 1998 inflația anuală era de 80,4%.

Conform Institutul de Statistică din Turcia (TUIK), prețurile de consum au crescut cu 4,95 la sută, de la o lună la alta.

Potrivit datelor neoficiale ale Grupului de Cercetare a Inflației ENAG, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, rata anuală a inflației prețurilor de consum din Turcia a fost de 175,55% în iunie, mult mai mare decât afirmațiile oficiale. ENAG a mai spus că prețurile în Turcia au crescut cu 8,31% la sută lunar în iunie.

„Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan”

Principalul lider al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, a pus la îndoială fiabilitatea cifrelor TÜİK, spunând că datele sale au fost desprinse de realitate.

„ENAG a anunțat inflația anuală de 176%, în timp ce TÜİK 79%. Această minciună a TÜİK înseamnă furtul din buzunarele pensionarilor și ale funcționarilor publici. Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan, voi veți fi cei responsabili”, a scris Kılıçdaroğlu pe Twitter, etichetându-l pe Erdoğan.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să scadă la niveluri „adecvate” până în februarie-martie anul viitor, în timp ce Banca Centrală a declarat că va scădea la 42,8% până la sfârșitul anului 2022.