duminică, ianuarie 9, 2022

Răstunare de situație: Mandat de arestare pentrul Osman Kavala la nicio zi de la eliberare

Update: Osman Kavala a fost arestat preventiv, miercuri seară, după audierile de la Palatul Justiției Caglayan, din Istanbul și a fost readus în detenție în penitenciarul Silivri. Kavala a negat încă o dată orice legătură cu puiciul eșuat, potrivit ziarului Cumhuriyet.

Consiliul Judecătorilor din Turcia (HSK) a declanşat o anchetă miercuri, pentru judecătorii care i-au achitat pe toți inculpați în dosarul Gezi, fiind cercetați pentru posibile legături cu mişcarea Gulen.

Șeful parchetului din Istanbul, a emis un nou mandat de arestare pentru filantropul Osman Kavala într-o anchetă legată de puciului eşuat din 2016, a informat presa turcească.

Ieri, instanța din Silivri, de lângă Istanbul a decis ca filantropul Kavala, singurul inculpat care se află încă în închisoare, trebuie eliberat și împreună cu alți 15 acuzaţi să fie achitați “în absenţa probelor suficiente”.

La aflarea noii veștii, familia împreună cu susținătorii lui Kavala au mers la penitenciarul Silivri pentru a-l întâmpina. Când au ajuns, aceștia au aflat de la presa pro-guvernamentală că s-a emis un nou mandat de arestare pentru Kavala într-un dosar legat de puciul eșuat din 2016, cu acuzații de tentativă de răsturnare a ordinului constituțional.


Reacții din occident 

Vestea i-a șocat atât pe cetățenii turci, cât și pe diplomații europeni, care au comentat pe Twitter evenimentele. 

“Nu pot să cred că Kavala a fost reținută după achitarea generală în cazul Gezi de azi, așa cum se raportează acum. Nici o modalitate de a crede în vreo îmbunătățire a Turciei, dacă procurorul subminează orice pas înainte. Înapoi în perioada întunecată”, a reacționat Nacho Sanschez Amor, raportorul UE pentru Turcia.

Fostul raportor UE pentru Turcia, Kati Piri, a criticat decizia autorităților turce. 

“Astăzi clar nu a fost începutul întoarcerii la justiție. Incredibil … fără cuvinte pentru această transformare nebună și crudă în cazul lui Osman Kavala”, a scris Piri pe Twitter.

Ministrul de afaceri externe, din Germania și-au arătat îngrijorarea după șirul de evenimente petrecute în Turcia.

„Suntem îngrijorați că Osman Kavala a fost arestat din nou imediat după achitarea sa. Solicităm cea mai rapidă clarificare posibilă în conformitate cu toate standardele constituționale la care Turcia s-a angajat”, au transmis oficiali pe contul de Twitter.

Suntem consternați că Osman Kavala a fost arestat din nou imediat după achitarea sa. Solicităm cea mai rapidă clarificare posibilă în conformitate cu toate standardele constituționale la care Turcia s-a angajat.

Kavala a anticipat “scena de teatru”

Osman Kavala a anticipat răstunarea de situație într-un interviu acordat pentru portalul T24, în iulie 2019, în timp ce era în penitenciarul notoriu Silivri.

”Presupun că o decizie de eliberare va fi luată pentru mine într-un timp, dar asta nu înseamnă că voi ieși din închisoare ” i-a spus Kavala reporterului Șirin Payzîn.

Astăzi, urmează ca filantropul să fie audiat la Parchetul la secția pentru crime anticonstituționale. 

Kavala se află de peste 800 de zile după gratii cu acuzații în dosarul Gezi Park.


Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),