vineri, aprilie 8, 2022

Răstunare de situație: Mandat de arestare pentrul Osman Kavala la nicio zi de la eliberare

Update: Osman Kavala a fost arestat preventiv, miercuri seară, după audierile de la Palatul Justiției Caglayan, din Istanbul și a fost readus în detenție în penitenciarul Silivri. Kavala a negat încă o dată orice legătură cu puiciul eșuat, potrivit ziarului Cumhuriyet.

Consiliul Judecătorilor din Turcia (HSK) a declanşat o anchetă miercuri, pentru judecătorii care i-au achitat pe toți inculpați în dosarul Gezi, fiind cercetați pentru posibile legături cu mişcarea Gulen.

Șeful parchetului din Istanbul, a emis un nou mandat de arestare pentru filantropul Osman Kavala într-o anchetă legată de puciului eşuat din 2016, a informat presa turcească.

Ieri, instanța din Silivri, de lângă Istanbul a decis ca filantropul Kavala, singurul inculpat care se află încă în închisoare, trebuie eliberat și împreună cu alți 15 acuzaţi să fie achitați “în absenţa probelor suficiente”.

La aflarea noii veștii, familia împreună cu susținătorii lui Kavala au mers la penitenciarul Silivri pentru a-l întâmpina. Când au ajuns, aceștia au aflat de la presa pro-guvernamentală că s-a emis un nou mandat de arestare pentru Kavala într-un dosar legat de puciul eșuat din 2016, cu acuzații de tentativă de răsturnare a ordinului constituțional.


Reacții din occident 

Vestea i-a șocat atât pe cetățenii turci, cât și pe diplomații europeni, care au comentat pe Twitter evenimentele. 

“Nu pot să cred că Kavala a fost reținută după achitarea generală în cazul Gezi de azi, așa cum se raportează acum. Nici o modalitate de a crede în vreo îmbunătățire a Turciei, dacă procurorul subminează orice pas înainte. Înapoi în perioada întunecată”, a reacționat Nacho Sanschez Amor, raportorul UE pentru Turcia.

Fostul raportor UE pentru Turcia, Kati Piri, a criticat decizia autorităților turce. 

“Astăzi clar nu a fost începutul întoarcerii la justiție. Incredibil … fără cuvinte pentru această transformare nebună și crudă în cazul lui Osman Kavala”, a scris Piri pe Twitter.

Ministrul de afaceri externe, din Germania și-au arătat îngrijorarea după șirul de evenimente petrecute în Turcia.

„Suntem îngrijorați că Osman Kavala a fost arestat din nou imediat după achitarea sa. Solicităm cea mai rapidă clarificare posibilă în conformitate cu toate standardele constituționale la care Turcia s-a angajat”, au transmis oficiali pe contul de Twitter.

Suntem consternați că Osman Kavala a fost arestat din nou imediat după achitarea sa. Solicităm cea mai rapidă clarificare posibilă în conformitate cu toate standardele constituționale la care Turcia s-a angajat.

Kavala a anticipat “scena de teatru”

Osman Kavala a anticipat răstunarea de situație într-un interviu acordat pentru portalul T24, în iulie 2019, în timp ce era în penitenciarul notoriu Silivri.

”Presupun că o decizie de eliberare va fi luată pentru mine într-un timp, dar asta nu înseamnă că voi ieși din închisoare ” i-a spus Kavala reporterului Șirin Payzîn.

Astăzi, urmează ca filantropul să fie audiat la Parchetul la secția pentru crime anticonstituționale. 

Kavala se află de peste 800 de zile după gratii cu acuzații în dosarul Gezi Park.


Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,