marți, octombrie 27, 2020

Răstunare de situație: Mandat de arestare pentrul Osman Kavala la nicio zi de la eliberare

Update: Osman Kavala a fost arestat preventiv, miercuri seară, după audierile de la Palatul Justiției Caglayan, din Istanbul și a fost readus în detenție în penitenciarul Silivri. Kavala a negat încă o dată orice legătură cu puiciul eșuat, potrivit ziarului Cumhuriyet.

Consiliul Judecătorilor din Turcia (HSK) a declanşat o anchetă miercuri, pentru judecătorii care i-au achitat pe toți inculpați în dosarul Gezi, fiind cercetați pentru posibile legături cu mişcarea Gulen.

Șeful parchetului din Istanbul, a emis un nou mandat de arestare pentru filantropul Osman Kavala într-o anchetă legată de puciului eşuat din 2016, a informat presa turcească.

Ieri, instanța din Silivri, de lângă Istanbul a decis ca filantropul Kavala, singurul inculpat care se află încă în închisoare, trebuie eliberat și împreună cu alți 15 acuzaţi să fie achitați “în absenţa probelor suficiente”.

La aflarea noii veștii, familia împreună cu susținătorii lui Kavala au mers la penitenciarul Silivri pentru a-l întâmpina. Când au ajuns, aceștia au aflat de la presa pro-guvernamentală că s-a emis un nou mandat de arestare pentru Kavala într-un dosar legat de puciul eșuat din 2016, cu acuzații de tentativă de răsturnare a ordinului constituțional.


Reacții din occident 

Vestea i-a șocat atât pe cetățenii turci, cât și pe diplomații europeni, care au comentat pe Twitter evenimentele. 

“Nu pot să cred că Kavala a fost reținută după achitarea generală în cazul Gezi de azi, așa cum se raportează acum. Nici o modalitate de a crede în vreo îmbunătățire a Turciei, dacă procurorul subminează orice pas înainte. Înapoi în perioada întunecată”, a reacționat Nacho Sanschez Amor, raportorul UE pentru Turcia.

Fostul raportor UE pentru Turcia, Kati Piri, a criticat decizia autorităților turce. 

“Astăzi clar nu a fost începutul întoarcerii la justiție. Incredibil … fără cuvinte pentru această transformare nebună și crudă în cazul lui Osman Kavala”, a scris Piri pe Twitter.

Ministrul de afaceri externe, din Germania și-au arătat îngrijorarea după șirul de evenimente petrecute în Turcia.

„Suntem îngrijorați că Osman Kavala a fost arestat din nou imediat după achitarea sa. Solicităm cea mai rapidă clarificare posibilă în conformitate cu toate standardele constituționale la care Turcia s-a angajat”, au transmis oficiali pe contul de Twitter.

Suntem consternați că Osman Kavala a fost arestat din nou imediat după achitarea sa. Solicităm cea mai rapidă clarificare posibilă în conformitate cu toate standardele constituționale la care Turcia s-a angajat.

Kavala a anticipat “scena de teatru”

Osman Kavala a anticipat răstunarea de situație într-un interviu acordat pentru portalul T24, în iulie 2019, în timp ce era în penitenciarul notoriu Silivri.

”Presupun că o decizie de eliberare va fi luată pentru mine într-un timp, dar asta nu înseamnă că voi ieși din închisoare ” i-a spus Kavala reporterului Șirin Payzîn.

Astăzi, urmează ca filantropul să fie audiat la Parchetul la secția pentru crime anticonstituționale. 

Kavala se află de peste 800 de zile după gratii cu acuzații în dosarul Gezi Park.


Istanbul: Șoferii de taxi trebuie să învețe engleză. Turiștii pot plăti cu Istanbulkart

Șoferii de taxi din Istanbul vor fi nevoiți să învețe limba engleză, iar călătorii vor putea plătii cu ajutorulstanbulkart ca partea a unui proiect condus de primăria, informează Hurriyet Daily News.

Un ziarist turc a protestat public în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia.

Turcia: Familie distrusă pentru gesturile de filantropie

Familia unui afacerist cunoscut din Gaziantep, din sud-estul Turciei a fost distrusă de către autoritățile turce, pentru că au ajutat asociațiile afiliate cu guleniști, relatează portalul turcesc, Bold Media.

Povestea celui mai tânăr olimpic la Informatică: A luat aurul pentru România

Cel mai tânăr elev român care a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Informatică, cel mai important concurs internațional de...

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

IFCL: Festivalul de Muzică online despre viața și importanța iubirii aproapelui

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), la 19 a ediție, prezintă online un spectacol de muzică despre viața și importanța iubirii aproapelui.

O nouă creștere drastică a cazurilor de COVID-19. Erdogan ia în considerare măsurile preventive

Cazurile de COVID-19 au înregistrat o creștere drastică iar autoritățile turce au luat în vedere implementarea măsurilor preventive, relatează Duvar English.