joi, martie 28, 2024

Raportor al APCE pe tema promovării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale

Senatorul Viorel Badea, ales raportor al APCE pe tema promovării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Senatorul Viorel Badea a fost ales luni raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe tema promovării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în cadrul reuniunii Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a APCE ale cărei lucrări se desfășoară în aceste zile la Paris.

Conform unui comunicat al Senatului, remis marți AGERPRES, în contextul alegerii sale, senatorul Badea a evidențiat importanța temei acestui raport „care necesită o abordare responsabilă și obiectivă a realităților europene în materie de promovare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în condițiile unui mediu internațional din ce în ce mai complex și impredictibil”.

„Potrivit moțiunii pentru rezoluție, protecția minorităților naționale este crucială pentru garantarea egalității între cetățeni, prezervarea stabilității sociale și politice și a securității democratice, cât și din perspectiva promovării diversității culturale în Europa. Recunoașterea drepturilor minorităților ca parte integrantă a drepturilor omului a reprezentat o etapă decisivă în asigurarea deplinei participări a persoanelor aparținând minorităților naționale în cadrul societăților în care conviețuiesc”, se precizează în comunicatul citat.

Sursa menționată mai arată că inițiativa elaborării acestui raport are loc la zece ani de la adoptarea Recomandării 1766 a APCE privind ratificarea Convenției-cadru privind protecția minorităților naționale de către statele membre ale Consiliului Europei.

„Acest raport va permite APCE să examineze implementarea Convenției-cadru și să inițieze un dialog cu acele state membre care încă au dificultăți în a ratifica acest tratat al Consiliului Europei. Raportul va analiza totodată diverse modalități de garantare a aplicării în Europa a principiilor și standardelor esențiale care izvorăsc din Convenția-cadru”, se mai susține în comunicat.

 

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.