luni, martie 25, 2024

Raport al guvernului german asupra atacului terorist de la Berlin. Ancheta continuă.

 Un nou raport al guvernului german relevă că presupusul autor al atacului terorist de la Berlin, refugiatul tunisian Anis Amri, era un consumator de droguri ce a fost reperat de serviciile de securitate germane la puțin timp după intrarea în țară și a fost suspectat că ar putea comite un atentat, relatează agenția EFE.

Marocul a avertizat că Anis Amri pune la cale un atentat, dar autoritățile germane au estimat că el nu este periculos

 

 Aceste concluzii apar în documentul prezentat luni în cadrul Comisiei de informații din Bundestag și evidențiază că Amri consuma droguri precum cocaina sau extasy, iar autoritățile marocane au atenționat că el este un potențial terorist care a reușit să-și procure arme ‘fără probleme’.

 Raportul descrie de asemenea în ordine cronologică toate situațiile în care diferitele organisme ale statului german, inclusiv Oficiul pentru Migrație și Refugiați și Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV — serviciul de informații interne), s-au ocupat de cazul acestuia.

C0EITmSXcAEh016 În document apar semne de întrebare asupra modului în care forțele de securitate au tratat cazul lui Anis Amri, mai ales decizia de a suspenda monitorizarea lui în luna septembrie 2016.

 Tunisianul, intrat în Germania ca refugiat, a cerut azil în iulie 2015. Patru luni mai târziu, el a intrat în atenția serviciilor secrete germane, care au obținut o informație potrivit căreia el intenționa ‘să facă ceva’ în Germania.

Lui Anis Amri, presupusul atentator, abia în decembrie 2015 i s-a clarificat identitatea reală, el identificându-se anterior cu documente false sub nu mai puțin de 14 identități, reușind prin acest procedeu să încaseze de la autoritățile germane mai multe ajutoare sociale pentru refugiați decât ar fi avut dreptul.

 Lui Anis Amri, presupusul atentator, abia în decembrie 2015 i s-a clarificat identitatea reală, el identificându-se anterior cu documente false sub nu mai puțin de 14 identități

 

În februarie 2016 s-a discutat pentru prima dată despre Anis Amri la Centrul Comun de Combatere a Terorismului (GTAZ) din Germania,Gemeinsames Terrorismusabwehrzentrum (GTAZ – Joint Counter-Terrorism Centre) unde s-a estimat însă că el nu reprezintă un pericol iminent. Totuși, câteva zile mai târziu serviciile de securitate din landul Renania de Nord-Westfalia l-au inclus în categoria celor ‘periculoși’. Ulterior a fost plasat sub supraveghere, dar nu s-a obținut niciun indiciu. Prin urmare, serviciile secrete germane au infiltrat un agent sub acoperire în anturajul său pentru a-i afla intențiile.C0EKFlzWEAAVO3t

 În luna octombrie, autoritățile marocane le-au avertizat pe cele germane că Amri face parte din gruparea jihadistă Statul Islamic și că ar putea comite un atentat în Germania. Însă o lună mai târziu GTAZ a estimat din nou că el nu reprezintă un pericol, iar pe 19 decembrie a comis atacul la un târg de Crăciun la Berlin.

 ‘Cum este posibil ca la numai două zile după avertismentul serviciilor secrete marocane să i se oprească supravegherea telefonului ? (…) Unde au ajuns informațiile ? Cine este responsabil ?’ André Hahn, vicepreședintele comisiei parlamentare.

 

 ‘Cum este posibil ca la numai două zile după avertismentul serviciilor secrete marocane să i se oprească supravegherea telefonului ? (…) Unde au ajuns informațiile ? Cine este responsabil ?’ — sunt câteva dintre întrebările puse de André Hahn, vicepreședintele comisiei parlamentare care s-a ocupat de acest caz. Alți membri ai comisiei au sesizat faptul că deși au fost deschise mai multe piste pentru investigarea suspiciunilor ce planau asupra refugiatului tunisian, niciuna nu a fost urmărită până la capăt.

    Președintele comisiei, Clemens Binninger, a admis că nu se vor putea oferi răspunsuri la toate întrebările, dar și-a exprimat speranța că măcar se va elucida parțial contextul celui mai sângeros atentat jihadist comis până în prezent în Germania.

https://www.verfassungsschutz.de/en/fields-of-work/islamism-and-islamist-terrorism/gtazen;

https://www.theguardian.com/world/live/2016/dec/19/berlin-truck-crash-christmas-market-live

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.