luni, octombrie 26, 2020

Raed Arafat: Funcționari din Ministerul Sănătății au sabotat dotarea serviciilor de Ambulanță și SMURD

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat afirmă că funcționari din cadrul Ministerului Sănătății au „sabotat” continuu procesul de dotare a serviciilor de Ambulanță și SMURD și că anunțul ministrului Florian Bodog privind demararea procedurii de achiziție pentru ambulanțe „ascunde multe adevăruri nespuse”, fiind, în opinia sa, „un anunț al întârzierii achizițiilor de ambulanțe”.

 raed arafat„Anunțul domnului ministru al Sănătății, Florian Bodog, făcut vineri la Craiova, referitor la achiziția ambulanțelor pentru SMURD și serviciile de ambulanță, menționând că acordul semnat în 2016 între cele două ministere, cel al Sănătății și cel al Afacerilor Interne, nu mai este valabil în baza noii legislații, ascunde multe adevăruri nespuse și este de fapt, pentru cei care cunosc bine situația și evoluția ei, un anunț al întârzierii achizițiilor de ambulanțe pentru SMURD și serviciile de ambulanță și nu al demarării procedurilor, care au fost deja demarate de fapt, dar nu sunt ‘agreate’, dorința fiind de a repeta totul de la zero lăsând la o parte munca realizată de comisii mixte care au muncit câteva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU„, a scris Raed Arafat, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a menționat că săptămâna trecută a trimis ministrului Sănătății o scrisoare în care a explicat situația și demersurile făcute până în prezent pentru dotarea serviciilor de Ambulanță și SMURD.

Arafat susține că situația din sistemul de urgență este „fără precedent” și „începe să pună viața pacienților în pericol”.

 

„La revenirea mea din misiunea oficială pe care o am la întâlnirile ONU și NATO din Mexic și SUA, am să explic public toate demersurile efectuate în ultimii ani până inclusiv săptămâna trecută, când am trimis la începutul săptămânii, domnului ministru, o scrisoare explicând situația în care ne aflăm acum, la care anul acesta a început să contribuie din păcate și dânsul, blocajele și modul în care am fost sabotați, în mod deosebit la nivelul Ministerului Sănătății, și mă refer aici la funcționari din cadrul Ministerului Sănătății care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de Ambulanță și SMURD în mod continuu, ca să ajungem într-o situație fără precedent în sistemul de urgență, situație care începe să pună viața pacienților în pericol”, spune Raed Arafat.smurdambulanta-1465628226

Acesta a adăugat că speră în găsirea unor soluții optime pentru rezolvarea situației și consideră că declarațiile ministrului Sănătății „nu reprezintă soluții reale, ci doar întârzieri suplimentare”.

„Am așteptat și am sperat că semnalele de alarmă date de mine și de unii colegi din sistemul de urgență în ultima perioadă să fie înțelese și să stăm la masă să găsim soluțiile optime pentru a rezolva urgent situația critică în care ne aflăm și care chiar dacă nu a început deja să ucidă oameni și să producă victime, va începe să aibă acest impact într-un timp foarte scurt. Rezultatul avertizărilor și tentativelor de a găsi soluții concrete și urgente s-a limitat doar la nivel de declarații ale domnului ministru care nu reprezintă soluții reale, ci doar întârzieri suplimentare și o încercare de a liniști personalul din sectorul de urgență și mass media care preia informațiile respective ca atare la acest moment!”, a indicat Raed Arafat.

El punctează că nu vrea să intre în polemică și speră într-o revizuire a abordării situației de către ministrul Bodog.

Bodog a precizat că achiziția celor 3.000 de ambulanțe pentru fiecare unitate administrativ-teritorială va fi finanțată printr-un program diferit, iar în primă fază vor fi aduse 100 de vehicule printr-un program-pilot al Băncii Mondiale.

 

„Nu vreau, pe cât acest lucru este posibil, să intru în polemică cu domnul ministru al Sănătății, fiind adeptul unor soluții constructive, însă între ce dorește să facă dânsul și găsirea unor soluții reale în interesul public, rămân cel care își va exprima punctul de vedere luând în considerare doar interesul populației și al sistemului de urgență! Sper ca totuși înțelepciunea și interesul real pentru beneficiarii fără voie ai sistemului de urgență să-l determine pe domnul ministru să-și revizuiască abordarea astfel încât să putem începe remedierea situației în cel mai scurt timp posibil, lăsând la o parte aspectele ce nu au de a face cu realitatea”, încheie Raed Arafat.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Craiova că urmează să fie demarată procedura de achiziție atât pentru ambulanțe, cât și pentru dotările necesare SMURD, după ce MS a reînnoit protocolul cu Ministerul de Interne, conform noilor proceduri de achiziție publică.

„Protocolul pe care îl aveam încheiat cu MAI nu mai era corespunzător conform noii legi a achizițiilor și i-am transmis doamnei ministru de Interne protocolul și am avut o discuție cu dumneaei și cu domnul premier, după care vom demara procedura de achiziție atât pentru ambulanțe, cât și pentru SMURD-uri”, a spus ministrul Sănătății.

 

 

Istanbul: Șoferii de taxi trebuie să învețe engleză. Turiștii pot plăti cu Istanbulkart

Șoferii de taxi din Istanbul vor fi nevoiți să învețe limba engleză, iar călătorii vor putea plătii cu ajutorulstanbulkart ca partea a unui proiect condus de primăria, informează Hurriyet Daily News.

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Un ziarist turc a protestat public în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia.

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,

Tânără împușcată de fratele ei pe stradă, după ce s-a despărțit de iubitul ei abuziv

O tânără fost împușcată pe stradă de către fratele ei în provincia Diyarbakır din sud-estul țării, relatează Duvar English.