sâmbătă, octombrie 5, 2024

Protest dus la extrem: O deputată turcă a ajuns la terapie intensivă după trei luni de grevă a foamei

O deputată din Turcia, aflată de trei luni în greva foamei din solidaritate faţă de liderul istoric al rebeliunii kurde, a fost spitalizată miercuri, au anunţat surse spitaliceşti, citate de AFP, potrivit agerpres.ro.

Leyla Guven, parlamentară din partea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), formaţiune prokurdă, a fost transferată la un spital din Diyarbakir (sud-est), în urma unui puseu de tensiune şi a unor dureri de burtă, au precizat sursele citate. Ea a fost internată la terapie intensivă, însă refuză să ia medicamente, au adăugat sursele.

Leyla Guven, 55 de ani, a intrat în greva foamei la 8 noiembrie 2018, în timp ce se afla la închisoare, pentru a denunţa condiţiile de detenţie ale lui Abdullah Ocalan, liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă pe o insulă din apropiere de Istanbul, după ce a fost capturat de Turcia în 1999.

Potrivit HDP, mai mult de 300 de deţinuţi se află în prezent în grevă, din spirit de solidaritate cu parlamentara.

Leyla Guven a fost arestată în ianuarie 2018, după ce a criticat ofensiva militară turcă, la acea dată în curs în enclava majoritar kurdă Afrin din nordul Siriei. Ea a fost eliberată condiţionat la 25 ianuarie, însă a decis să-şi continue greva foamei acasă, la Diyarbakir, „capitala” zonei de sud-est majoritar kurde.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză HDP că este „faţada politică” a PKK, considerat terorist de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

Liderul HDP, Selahattin Demirtas, se află în detenţie din noiembrie 2016. El este acuzat că ar conduce o „organizaţie teroristă”, „de propagandă teroristă” şi de „incitare la comiterea de crime”. Acest partid a fost lovit din plin de epurările care au urmat tentativei de puci din iulie 2016 şi mai mulţi dintre parlamentarii săi au fost arestaţi

Turcia: Poliţia a împiedicat desfăşurarea unei manifestaţii prokurde la Istanbul

Turcia: Din închisoare, candidatul kurd la prezidenţiale îl atacă pe Erdogan la televiziunea de stat

Criza economică din Turcia: Impozit de 10% pe profitul companiilor

Cota minimă de impozitare internă pentru câștigurile companiilor va de minim 10% înainte de deduceri și scutiri, potrivit unui decret publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial de Ministerul Trezoreriei și Finanțelor.

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

Diplomați turci acuzați de trafic de persoane și fraudă în Washington

Avocații lui Agdipa spun că aceasta a sosit la Washington în februarie 2020, așteptându-se la condițiile prevăzute în contractul ei de muncă – o săptămână de lucru de 35 de ore la 14 dolari pe oră.

Primarul New Yorkului susține că zborurile și cazările de lux, finanțate de Turcia, au fost cadouri, nu mită

Alex Spiro, avocatul lui Adams, susține că rechizitoriul în acest caz susține o schemă de „mită” care nu îndeplinește definiția luării de mită și, într-adevăr, nu echivalează deloc cu o crimă federală”.

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului.