marți, aprilie 19, 2022

Protecţia familiei, antreprenoriat social. Se caută sprijin pentru o mică şi valoroasă întreprindere socială.

Ideile generoase sunt atât de frumos de enunţat şi de presărat prin articole, simpozioane, cuvântări! Dar atunci când ajung în practică, lupta de-a le transforma în realitate nu e nici uşoară şi nici scurtă.

foto 2 Doina Monda
Doina Monda, conducătoarea şi sufletul unei organizaţii non guvernamentale de excepţie, care încearcă să sprijine familia, înainte de toate.

Cam aşa am putea rezuma cei douăzeci de ani de activitate ai organizaţiilor non guvernamentale înfiinţate şi animate de Doina Monda, juristă tenace, deja recunoscută pe plan european pentru tenacitatea ei în domeniul economiei sociale, al antreprenoriatului social.

„Antreprenoriat social”- reprezintă o sintagmă aparent la modă dar în realitate e pârghia cu ajutorul căreia care societatea actuală poate progresa, oferindu-i celui mai dezavantajat şansa de a se pune în valoare şi de a crea valoare adăugată, de a îmbunătăţi viaţa lui şi a familiei sale. România este clar, în urmă, cu implementarea acestui concept cu toate că România are, se pare, săracii cei mai săraci din Uniunea Europeană.

„AFI Pro familia, organizaţie non guvernamentală a fost înființată în anul 1996, și până în prezent a acordat asistență unui număr de peste 4200 de persoane. Devizia noastră este: ”Dacă crezi și vrei, poți!”

Tronsonul căreia i s-a adresat Asociaţia AFI Pro Familia a fost cel al dezavantajaţilor sorţii : persoane care nu găsesc un loc de muncă, bătrâni, victime ale traficului de persoane şi ale violenţei în familie. AFI a creat un shelter (adică un adăpost) şi a derulat programe europene sau susţinute de alte entităţi vreme de ani de zile, femeilor abuzate, bătute,fără mijloace, şansa adăpostului, a îngrijirii copiilor şi a cîştigării propriei exitenţe într-un mod demn.

Aşa s-a dezvoltat cealaltă latură a activităţii: colectarea fructelor de pădure şi a ciupercilor, congelarea lor, prepararea unor produse ca dulceţuri, compoturi, siropuri sau produse din plante medicinale sau de artizanat specific. „AFI Pro familia, organizaţie non guvernamentală a fost înființată în anul 1996, și până în prezent a acordat asistență unui număr de peste 4200 de persoane. Devizia noastră este: ”Dacă crezi și vrei, poți!”

foto 3 dulceţuri din carpaţi
Prepararea produselor naturale, fără conservanţi, din fructe de pădure şi după reţete bătrâneşti este o pasiune,înainte de toate.

Dar activităţile sunt mult mai multe şi mai diversificate : de la prepararea pâinii, a unor produse specifice precum Povila de Bârgău, la artizanat, program de afterschool , la cicloturism ecologic.Din păcate programul POSDRU fiind blocat la un moment dat, asociaţia nu a putut

termina ciclul de producţie.Succesisunea anotimpurilor, perioadele în care fructele de pădure, cetina de brad înmugurită, ciupercile sau plantele medicinale trebuie colectate sunt specifice: ele nu pot fi organizate sau amânate în funcţie de derulările de fonduri pe … hârtie.

Lipsa finanţării îi împiedică să achiziţioneze materie primă,ca urmare cantităţile produse au fost mici: aşadar mica întreprindere socială nu poate pătrunde pe piaţa giganţilor comerciali.

Într-un fel te lupţi pentru supravieţuire într-o mică întreprindere socială, în alt fel de la altitudinea transnaţionalelor şi marilor retaileri.

Produsele lor sunt tradiţionale, atestate, realizate fără conservanţi, din fructe de pădure adunate din zona de pădure declarată Sit 2000.

foto 4produse de artizanat
Artizanatul, ţesăturile, confecţionarea obiectelor de artizanat- o altă posibilă sursă pentru succesul unei întreprinderi sociale. Rămâne însă problema desfacerii produselor …

Este nevoie de sprijin pentru dezvoltarea producşiei dar cel mai important , pentru distribuirea şi vânzarea acestor produce cu calităţi deosebite: naturale, fără conservanţi, provenind din pădurile cele mai curate ale Carpaţilor Orientali. De reamintit poate că în cei 20 de ani această mică şi bravă organizaţie a implementat următoarele Proiecte (între 1996-2016): 31 de proiecte din care: pe violenta in familie – 8 proiecte;pe trafic de persoane – 8 proiecte; pe formare profesională – 4 proiecte; pe antreprenoriat (crearea unei intreprinderi sociale) și creare de locuri de muncă și succes – 8 proiecte; pe asistența medicală a persoanelor defavorizate si servicii de ajutor social – 2 proiecte;pe afirmarea femeilor in politică – 1 proiect.

O activitate redutabilă pentru AFI Profamilia şi membrii ei, graţie tenacităţii,pasiunii, dăruirii şi profesionalismului Doinei Monda, sufletul acestui ONG adevărat. (C.Lorinţiu)

 

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

2 polițiști turci au intrat ilegal în Grecia cu parapanta, în căutarea azilului

Doi cetățeni turci au intrat ilegal în Grecia cu parapanta, în căutarea azilului,  potrivit rapoartelor presei elene.

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Noi măsuri: Turcia cere cel puțin 400.000 de dolari pentru cetățenie

Străinii trebuie să investească cel puțin 400.000 dolari pentru o imobil, în loc de 250.000 de dolari, pentru a fi eligibili pentru cetățenie cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani.

Rusia ridică restricțiile la importurile de fructe și legume din Turcia

Rusia ridică restricțiile la importurile de fructe și legume din Turcia

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile  pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.