joi, februarie 25, 2021

Protecţia familiei, antreprenoriat social. Se caută sprijin pentru o mică şi valoroasă întreprindere socială.

Ideile generoase sunt atât de frumos de enunţat şi de presărat prin articole, simpozioane, cuvântări! Dar atunci când ajung în practică, lupta de-a le transforma în realitate nu e nici uşoară şi nici scurtă.

foto 2 Doina Monda
Doina Monda, conducătoarea şi sufletul unei organizaţii non guvernamentale de excepţie, care încearcă să sprijine familia, înainte de toate.

Cam aşa am putea rezuma cei douăzeci de ani de activitate ai organizaţiilor non guvernamentale înfiinţate şi animate de Doina Monda, juristă tenace, deja recunoscută pe plan european pentru tenacitatea ei în domeniul economiei sociale, al antreprenoriatului social.

„Antreprenoriat social”- reprezintă o sintagmă aparent la modă dar în realitate e pârghia cu ajutorul căreia care societatea actuală poate progresa, oferindu-i celui mai dezavantajat şansa de a se pune în valoare şi de a crea valoare adăugată, de a îmbunătăţi viaţa lui şi a familiei sale. România este clar, în urmă, cu implementarea acestui concept cu toate că România are, se pare, săracii cei mai săraci din Uniunea Europeană.

„AFI Pro familia, organizaţie non guvernamentală a fost înființată în anul 1996, și până în prezent a acordat asistență unui număr de peste 4200 de persoane. Devizia noastră este: ”Dacă crezi și vrei, poți!”

Tronsonul căreia i s-a adresat Asociaţia AFI Pro Familia a fost cel al dezavantajaţilor sorţii : persoane care nu găsesc un loc de muncă, bătrâni, victime ale traficului de persoane şi ale violenţei în familie. AFI a creat un shelter (adică un adăpost) şi a derulat programe europene sau susţinute de alte entităţi vreme de ani de zile, femeilor abuzate, bătute,fără mijloace, şansa adăpostului, a îngrijirii copiilor şi a cîştigării propriei exitenţe într-un mod demn.

Aşa s-a dezvoltat cealaltă latură a activităţii: colectarea fructelor de pădure şi a ciupercilor, congelarea lor, prepararea unor produse ca dulceţuri, compoturi, siropuri sau produse din plante medicinale sau de artizanat specific. „AFI Pro familia, organizaţie non guvernamentală a fost înființată în anul 1996, și până în prezent a acordat asistență unui număr de peste 4200 de persoane. Devizia noastră este: ”Dacă crezi și vrei, poți!”

foto 3 dulceţuri din carpaţi
Prepararea produselor naturale, fără conservanţi, din fructe de pădure şi după reţete bătrâneşti este o pasiune,înainte de toate.

Dar activităţile sunt mult mai multe şi mai diversificate : de la prepararea pâinii, a unor produse specifice precum Povila de Bârgău, la artizanat, program de afterschool , la cicloturism ecologic.Din păcate programul POSDRU fiind blocat la un moment dat, asociaţia nu a putut

termina ciclul de producţie.Succesisunea anotimpurilor, perioadele în care fructele de pădure, cetina de brad înmugurită, ciupercile sau plantele medicinale trebuie colectate sunt specifice: ele nu pot fi organizate sau amânate în funcţie de derulările de fonduri pe … hârtie.

Lipsa finanţării îi împiedică să achiziţioneze materie primă,ca urmare cantităţile produse au fost mici: aşadar mica întreprindere socială nu poate pătrunde pe piaţa giganţilor comerciali.

Într-un fel te lupţi pentru supravieţuire într-o mică întreprindere socială, în alt fel de la altitudinea transnaţionalelor şi marilor retaileri.

Produsele lor sunt tradiţionale, atestate, realizate fără conservanţi, din fructe de pădure adunate din zona de pădure declarată Sit 2000.

foto 4produse de artizanat
Artizanatul, ţesăturile, confecţionarea obiectelor de artizanat- o altă posibilă sursă pentru succesul unei întreprinderi sociale. Rămâne însă problema desfacerii produselor …

Este nevoie de sprijin pentru dezvoltarea producşiei dar cel mai important , pentru distribuirea şi vânzarea acestor produce cu calităţi deosebite: naturale, fără conservanţi, provenind din pădurile cele mai curate ale Carpaţilor Orientali. De reamintit poate că în cei 20 de ani această mică şi bravă organizaţie a implementat următoarele Proiecte (între 1996-2016): 31 de proiecte din care: pe violenta in familie – 8 proiecte;pe trafic de persoane – 8 proiecte; pe formare profesională – 4 proiecte; pe antreprenoriat (crearea unei intreprinderi sociale) și creare de locuri de muncă și succes – 8 proiecte; pe asistența medicală a persoanelor defavorizate si servicii de ajutor social – 2 proiecte;pe afirmarea femeilor in politică – 1 proiect.

O activitate redutabilă pentru AFI Profamilia şi membrii ei, graţie tenacităţii,pasiunii, dăruirii şi profesionalismului Doinei Monda, sufletul acestui ONG adevărat. (C.Lorinţiu)

 

“În epicentrul COVID-19″: O turcoaică a câștigat premiul internațional de fotografie 2020

O turcoaică este câștigătoare a concursului „Descoperirea anului 2020”, cu lucrarea sa intitulată „În epicentrul COVID-19.”, conform presei turcești.

Turcia va relaxa treptat măsurile COVID-19, începând cu luna martie

Turcia a susținut că va începe un proces de normalizare treptată începând cu luna martie, în funcție de numărul de infecții COVID-19,...

Un turc și-a împins soția însărcinată de pe o stâncă pentru a primi asigurarea ei de viață

Un bărbat din provincia vestică, Izmir, și-a împins soția însărcinată în șapte luni de o pe stâncă pentru a primi asigurarea ei de viață, conform Gazete Duvar.

Turcia: Cântăreață de renume mondial acuză că a fost supusă perchezițiilor până la piele

Bağcan a răspuns într-o postare pe Twitter, de pe 20 februarie, la declarațiile vicepreședintelui al AKP, care a subminat zeci de rapoarte ale femeilor cu privire la percheziția până la piele.

Human Rights Watch cere investigație asupra disparițiilor forțate și tortura din Turcia

Într-un articol, Hugh Williamson, directorul Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch cere investigarea cazului Gökhan Türkmen, omul care a fost răpit timp de nouă luni și torturat de agenții turci.

Ankara: Universitatea a anulat “ Ziua Mondială a Limbii Grecești “

O Universitate din Ankara a anulat planurile de a sărbători “Ziua Mondială a Limbii Grecești “ de pe 9 februarie, după vizita ziarelor pro-guvernamentale și presiunile făcute pe rețelele de socializare, informează Stockholm Center for Freedome.

„Cătușe moderne”: Rețineri la domiciliu pentru protestatarii de la Universitatea Boğaziçi

Cel puțin 41 de protestatarii de la Universitatea Boğaziçi sunt deținuți la domiciliu cu cătușe electrice la picior, devenind o practică obișnuită în Turcia împotriva opozanților guvernului,

Turcia lansează o aplicația pentru a „contracara minciunile din social media”

Directorul comunicațiilor prezidențiale turcești, Fahrettin Altun, a declarat că Turcia va lansa o aplicație de verificare a faptelor pentru a „contracara minciunile din social media”