vineri, ianuarie 7, 2022

Protecția europeană pentru Novacul afumat din Țara Bârsei

România a reușit să înregistreze la nivel european „Novacul afumat din Țara Bârsei” ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs românesc protejat în Uniunea Europeană, a anunțat, joi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).”

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP)”, precizează MADR.

România are la această dată patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obținut în anul 2011, Telemeaua de Ibănești, cu Denumire de origine Protejată (DOP) obținută în anul 2016 și Salamul de Sibiu, tot cu IGP obținut anul trecut.Novacul afumat din Țara Bârsei (IGP) va deveni oficial al patrulea produs românesc protejat în 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.Potrivit informațiilor furnizate de Asociația Doripesco Brașov, producătorul Novacului afumat de Țara Bârsei, acesta este un un produs alimentar obținut din fileurile speciei de pește novac (Hypophthalmichthys nobilis), crescută în aria geografică Țara Bârsei, mai exact în iazurile, lacurile și heleșteiele din lunca Oltului.”Această specie se deosebește de novacul crescut în alte zone ale țării prin faptul că ajunge la greutatea pentru procesare într-o perioadă mai lungă de timp (3 ani, în comparație cu 2 ani pentru novacul crescut în zonele de câmpie). Datorită condițiilor de mediu, a temperaturilor scăzute pentru o perioadă de timp mai lungă pe parcursul anului, cantitatea de grăsime este redusă la jumătate față de novacul crescut la șes. Procesarea se face tot în arealul geografic delimitat, după rețeta locală de afumare. Peștele novac este prelucrat sub formă de fileuri, afumate la cald cu rumeguș de esență tare (fag) pentru o aromă unică, metodă tradițională de afumare din aria geografică Țara Bârsei. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, având textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu gust ușor afumat și puțin sărat”, menționează producătorul.Produsul Novac Afumat din Țara Bârsei este singurul produs din sectorul piscicol care se bucură de certificarea IGP (Indicație Geografică Protejată).”Doripesco este o afacere de familie dezvoltată cu pasiune și devotament, cu dragoste pentru profesiune și respect pentru natură. Ne-am străduit și am reușit cu succes să îmbinăm producția de pește cu turismul de profil (pescuitul sportiv, birdwatchingul)”, afirmă Dorin Crizbășan, directorul general Doripesco.directorul de dezvoltarea al societății, Ruxandra Coc, susține că echipa Doripesco a ales să facă diferența pe piața românească, adresându-se consumatorului de produse premium, bine informat, care preferă produsele proaspete.

„Având la bază conceptul de piscicultură multifuncțională, echipa Doripesco a ales să facă diferența pe piața românească, adresându-se unei anumite nișe: consumatorul de produse premium, bine informat vis-a-vis de ingredientele produselor și care preferă peștele autohton, mereu proaspăt. Încurajăm o alimentație responsabilă, iar peștele a fost și rămâne o sursă de sănătate”, a spus Ruxandra Coc.În prezent, Novacul Afumat din țara Bârsei se comercializează atât prin magazinele proprii, cât și în hipermarketuri, la târguri și expoziții pe piața internă. Potrivit datelor MADR, cârnații de Pleșcoi și Scrumbia de Dunăre afumată sunt alte două produse care se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obținerii protecției la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

La nivel național există în jur de 500 de produse tradiționale înregistrate la MADR. În anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse tradiționale din care UE deținea supremația cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile