vineri, noiembrie 22, 2024

Proiecte comune între Franţa şi România. Vizita oficială a președintelui Franței în România

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a efectuat joi, o vizită oficială în România, al cărei program cuprinde întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose, și o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi că Franța și UE au nevoie de Estul Europei pentru relansarea proiectului european, punctând că România este un partener de încredere.media-150357272547765100

„În deceniul care s-a scurs de la aderarea României la Uniunea Europeană, ne-am confruntat cu o criză economico-financiară acută, cu exodul a sute de mii de refugiați și cu amenințarea teroristă, care a lovit și Franța atât de tragic. Noi, românii, credem că nu suntem nicicând mai puternici decât atunci când suntem uniți. Nutrim convingerea că, într-o Europă marcată de clivaje și poziționări diferite Est-Vest, coeziunea între statele UE este posibilă. Franța și Uniunea Europeană au nevoie de Estul Europei pentru a putea relansa proiectul european, iar România este acel partener de încredere, stabil și predictibil în regiune pe care vă puteți baza”, a spus Iohannis, la recepția oferită în onoarea omologului său francez, Emmanuel Macron.

El l-a asigurat pe președintele Franței de determinarea României de a lucra la relansarea proiectului european.

„România și Franța au o bogată tradiție de prietenie. Am înfăptuit împreună lucruri importante și sunt convins că viitorul ne rezervă multe proiecte româno-franceze de succes. Indiferent de dificultățile și provocările pe care le vom avea de înfruntat, Franța și România vor fi mereu, una pentru cealaltă, partenere și aliate de nădejde”, a subliniat Iohannis.

tudose

Șeful statului a adăugat că Sezonul cultural încrucișat, a cărui lansare va coincide cu sărbătorirea Centenarului României Mari, va fi o imensă oportunitate pentru consolidarea legăturilor dintre România și Franța. Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete și oficiale, iar apoi au susținut o conferință de presă comună.

Președintele Iohannis i-a transmis omologului său francez că obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate, subliniind că țara noastră acționează deja de facto ca un stat responsabil al Spațiului Schengen, solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

La rândul său, Emmanuel Macron a arătat că România are tot dreptul să ceară integrarea în Spațiul Schengen. În opinia sa, „Europa Spațiului Schengen nu funcționează bine”.

„Suntem convinși să lucrăm împreună pe foaia de parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru zona Euro și pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că știu că sunteți ferm hotărâți să integrați România într-o Europă care merge înainte”, a mai spus președintele Macron.

Un alt subiect abordat de cei doi președinți a fost directiva privind detașarea lucrătorilor.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.